Nato fordømmer Russland og Hviterussland – skjerper beredskapen

Nato sender ytterligere styrker til Øst-Europa, det opplyser de i en pressemelding.

Flaggene til Nato-landene utenfor Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
Flaggene til Nato-landene utenfor Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Russlands gjerninger utgjør en seriøs trussel mot den euro-atlantiske sikkerheten, og de vil få geostrategiske følger, heter det i en pressemelding fra Nato torsdag formiddag.

– Vi utplasserer ytterligere defensive land- og luftstyrker i den østlige delen av alliansen, i tillegg til ytterligere maritime styrker. Vi har økt beredskapen til våre styrker for å reagere på alle nødvendige situasjoner, skriver Nato i en uttalelse.

– Vi har besluttet å ta ytterligere skritt for å styrke forsvaret over hele alliansen. Våre tiltak er og forblir forebyggende, forholdsmessige og ikke-eskalerende.

Uprovosert

Alliansen kaller det russiske angrepet på Ukraina «uberettiget og uprovosert, og kaller det et alvorlig brudd på folkeretten.

– Våre tanker går til alle de drepte og skadde, og til folket i Ukraina, heter det i uttalelsen.

Russland iverksatte torsdag en invasjon av Ukraina, og flere ukrainske soldater skal være drept. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, holder en pressekonferanse klokken 12.

Ingen svar fra Russland

– Vi har gjentatte ganger invitert Russland til samtaler i Nato-Russland-rådet. Russland har ikke svart. Det er Russland, og Russland alene, som har valgt å trappe opp situasjonen, skriver Nato videre.

De sier de står sammen med folket i Ukraina og dets legitime, demokratisk valgte president, nasjonalforsamling og regjering, og støtter fullt ut Ukrainas territorielle integritet og suverenitet innenfor sine grenser.

– Vi oppfordrer Russland til umiddelbart å stanse sine militære handlinger og trekke tilbake alle sine styrker i og rundt Ukraina.

– Vi fordømmer på det sterkeste Russlands grufulle angrep på Ukraina, som er fullstendig uberettiget og uprovosert, heter det i pressemeldingen.

– Vi fordømmer også Hviterussland for å ha gjort dette angrepet mulig.

Steng påminnelse

I samme melding kommer Nato også med en streng påminnelse om at de plikter seg til å følge artikkel 5 i traktaten, som handler om at et angrep på ett av medlemslandene skal betraktes som et angrep mot dem alle:

– Vår forpliktelse til artikkel 5 i Washington-traktaten er jernbelagt. Vi står samlet for å forsvare hverandre, heter det i meldingen.

Nato holder digitalt toppmøte fredag

Natos statsledere skal holde toppmøte digitalt fredag ettermiddag for å diskutere Russlands invasjon av Ukraina, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Byrået viser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

I en uttalelse tidligere torsdag fordømte Nato både Russland og Hviterussland og kunngjorde at de tar ytterligere skritt for å forsvare sine medlemsland.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer