Når kommer feriepengene?

Når utbetales feriepengene?

Feriepengene tjenes opp i løpet av året før du skal ta ut ferie, og utbetales som regel en bestemt måned i løpet av året - som oftes på sommeren.

Sjekk når feriepengene kommer. Illustrasjonsfoto: NTB
Sjekk når feriepengene kommer. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

De fleste mottar feriepenger enten i mai eller juni, men de skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Derimot er det vanlig at bedrifter og virksomheter utbetaler feriepengene i en bestemt måned - oftes i mai eller juni. Her bør man sjekke med arbeidsgiver hva som er vanlig i virksomheten du jobber for.

Reglene om utbetaling av feriepenger kan dog fravikes ved tariffavtale, og det er ikke lov å inkludere feriepenger i lønn med mindre dette er direkte regulert gjennom tariffavtale.

Hvor mye feriepenger har man krav på?

Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har man tariffavtale gir det rett på 12 prosent. For arbeidstakere over 60 år vil man har rett på 12,5 prosent.

Mange tenker kanskje at det ikke er skatt på feriepenger slik som med vanlig lønn, men i Norge er det vanlig å fordele skatten på den andre månedene i året, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk.

Hvor mye man får i feriepenger regnes ut i fra hva du tjente året før, og hvor mye ferie du har rett på og alderen din.

Feriepenger fra NAV

Om du mottar penger fra Nav og har krav på feriepenger vil dette bli utbetalt i slutten av mai. Om du mottar dagpenger og har rett på feriepenger vil du få utbetalt dette innen slutten av juni.

Arbeidstakere, vernepliktige, sjømenn og fiskere som lignes arbeidstakere har ifølge Nav krav på feriepenger.

Selvstendig næringsdrivende, frilansere, pensjonister, de som får sykepenger etter § 8-47 som midlertidig har vært ute av inntektsgivende arbeid, arbeidsløse og fiskere som lignes om næringsdrivende har ifølge Nav ikke krav på feriepenger.

Dette er feriepenger

I Norge er ordningen slik at man ikke har rett på lønn når man tar ferie, men feriepengeordningen kompenserer for bortfallet av lønnen.

Poenget med ordningen er at feriepenger skal erstatte manglende lønn mens arbeidstaker tar ferie. Det er altså ikke en ekstrabetaling fra arbeidsgiver som du får i tillegg til lønn da du tar ut ferie.

Dersom man ikke har vært i jobb i året før og ikke har tjent opp feriepenger betyr ikke det at man ikke kan ta ut ferie. Man har rett til feriedager uavhengig om man har opptjent feriepenger eller ei.

Som tidligere nevnt er også feriepenger skattbar inntekt.

Sjekk hvor mye feriepenger du får her.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer