Nå slipper disse gruppene å ta PCR-test

Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test.

Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test. FOTO: Javier TORRES / AFP/ NTB
Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test. FOTO: Javier TORRES / AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Helsedirektoratet har i dag kommet med nye faglige anbefalinger etter et oppdrag fra regjeringen som ble bestilt fredag 21. januar.

- Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test. Personer som tester positivt skal i stedet selv registrere resultatet på kommunenes nettsider, skriver Helsedirektoratet.

Personer som har fått to doser og deretter vært smittet av covid-19 i løpet av de siste 3 månedene, bør ikke lenger få tilbud om bekreftende PCR-test etter positiv selvtest. For denne gruppen vil en bekreftende test ikke ha noen betydning for status i coronasertifikatet, fordi de allerede er å anse som fullvaksinerte, står det videre.

Dersom en ikke har fått oppfriskningsdose kan man fortsatt ta en bekreftende test på kommunal teststasjon, hvis de har behov for det til coronasertifikat eller av hensyn til videre vaksinering.

Om man får positivt svar på en selvtest kan registrere dette i kommunens digitale smittesporingssystem.

- Her kan innbyggerne logge seg på med elektronisk ID for å registrere positive prøvesvar for seg selv eller egne barn. De kan også registrere nærkontakter og kjente risikofaktorer (helsepersonell, underliggende sykdom, alder etc.). Dette gjør det enklere å prioritere en eventuell smittesporing, skriver de.

Kommuner som i dag ikke har et digitalt smittesporingssystem oppfordres til å ta dette i bruk

Tilbake til Sol.no

Mer om