Mazar-e-Sharif er falt, sier parlamentariker og beboere i byen

Mazar-e-Sharif er erobret av Taliban etter å ha holdt stand mot Taliban i flere dager, melder en parlamentariker og beboere i byen.

Militssoldater som er lojale mot krigsherren Ata Mohammad Noor, poserer utenfor Mazar-e-Sharif tirsdag mens de forsvarte Mazar-e-Sharif. Nå har Mazar-e-Sharif falt. Foto: Mirwais Bezhan / AP / NTB
Militssoldater som er lojale mot krigsherren Ata Mohammad Noor, poserer utenfor Mazar-e-Sharif tirsdag mens de forsvarte Mazar-e-Sharif. Nå har Mazar-e-Sharif falt. Foto: Mirwais Bezhan / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– De kjører parade gjennom byen på sine kjøretøyer og motorsykler mens de skyter i været for å feire, sier Atiqullah Ghayor som bor ved byens berømte blå moske.

Mazar-e-Sharif er Afghanistans fjerde største by, der norske styrker var stasjonert i mange år. Regjeringsstyrkene og mektige lokale krigsherrer var fast innstilt på å klare å forsvare den.

Abas Ebrahimzada, som er parlamentariker fra Balkh-provinsen der Mazar er hovedstad, sier at regjeringsstyrkene overga seg først. Dermed mistet lokale militser og andre styrker troen på kampen og overga seg de også.

Ebrahimzada sier at krigsherrene Abdul Rashid Dostum og Ata Mohammed Noor, som hadde tusener av krigere under sin kommando, hadde flyktet fra Balkh, og ingen vet hvor de er.

Taliban har de siste dagene tatt landets tredje og fjerde største byer, Kandahar og Herat, og kontrollerer nå rundt 20 av landets 34 provinshovedsteder.

Lørdag tok Taliban mesteparten av Logar-provinsen rett sør for Kabul. Etter at distriktet Char Asyab ble inntatt, står de bare 11 kilometer fra hovedstaden Kabul.

President Ashraf Ghani fløy onsdag til Mazar-e-Sharif for å prøve å oppildne regjeringsstyrker og militser til å stå imot Talibans beleiring. Han møtte da både Dostum og Noor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer