Legemiddelverket: Sammenheng mellom mRNA-vaksiner og hjertesykdom

Det er en sammenheng mellom mRNA-vaksiner og to typer hjertesykdommer, opplyser Legemiddelverket.

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo via NTB
FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Det europeiske legemiddelbyrået EMA fører opp betennelser i hjertet som sjeldne bivirkninger av både Pfizer- og Moderna-vaksinene. Det skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Det har vært omtalt før at hjertesykdommene har vært en mulig bivirkning. Nå har sikkerhetskomiteen for legemidler (PRAC) konkludent med at vaksinene kan føre til disse hjertesykdommene.

- Det er sett et større antall enn ventet av perikarditt (betennelse i hjerteposen) og myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) hos personer som er vaksinert med Comirnaty (BioNTech/Pfizer) eller Spikevax (Moderna), skriver legemiddelverket.

-De fleste tilfellene har oppstått innen to uker etter andre dose av vaksinen. Det er flest yngre menn som har blitt rammet. Pasientene har søkt legehjelp på grunn av vanlige symptomer på perikarditt og myokarditt: Brystsmerter, tungspustenhet og hurtig eller uregelmessig puls. Hos de aller fleste pasientene har tilstanden gått over uten skade på hjertet. I svært sjeldne tilfeller har det oppstått komplikasjoner.

Det er meldt 61 tilfeller av perikarditt og 14 tilfeller av myokarditt i Norge.

- Alle som får brystsmerter, tungpustenhet eller hurtig eller uregelmessig puls bør oppsøke lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i pressemeldinga.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer