Johnson & Johnson-vaksine får grønt lys av EUs legemiddeltilsyn

EUs legemiddeltilsyn (EMA) anbefaler som ventet at Johnson & Johnsons covid-19-vaksine godkjennes for bruk i EU og Norge.

Johnson & Johnsons covid-19-vaksine fikk tommelen opp fra EMA torsdag ettermiddag. Foto: David Zalubowski / AP / NTB
Johnson & Johnsons covid-19-vaksine fikk tommelen opp fra EMA torsdag ettermiddag. Foto: David Zalubowski / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EMA opplyser om anbefalingen på Twitter onsdag.

Vaksinen er den fjerde som godkjennes i EU. Fra før er vaksinene fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca tatt i bruk. Mens disse tre gis i to doser, gis Johnson & Johnsons vaksine i én dose.

Kliniske tester har vist at den nye vaksinen kan være opptil 72 prosent effektiv, skriver New York Times.

Etter anbefalingen fra EMA er det EU-kommisjonen som formelt skal gi det som kalles en betinget markedsgodkjenning. Det betyr at man kan begynne å distribuere vaksinen og gi den til personer i EU og Norge.

EU har inngått en avtale om å få levert 200 millioner doser i år. De første 55 millioner dosene skal komme i andre kvartal, men produsenten varslet denne uken at forsyningsproblemer kan gjøre det vanskelig å oppnå dette innen utgangen av juni.

Ifølge Reuters sa en høyt plassert EU-kilde at produsenten ikke mener det er umulig å nå målet, men at utfordringer med leveranse av ingredienser og utstyr satte selskapet under press. Forsinkelser i leveransene vil være dårlig nytt for EU, som allerede har fått kritikk for å være trege med utrullingen av vaksinene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer