Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef: - Takknemlig for tilliten

Regjeringen trosser kritikken og utnevner NATO-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg til ny sentralbanksjef.

SE HER: Stoltenberg kommenterer ny jobb. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Den formelle utnevnelsen ble gjort i statsråd fredag.

«Åremålsbeskikkelse av generalsekretær Jens Stoltenberg som sentralbanksjef for en periode på seks år. Han tiltrer fra det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer. Midlertidig beskikkelse av visesentralbanksjef Ida Wolden Bache som sentralbanksjef fra 1. mars 2022 til det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer, dog ikke utover 31. desember 2022», står det på regjeringssidene.

Stoltenberg er i dag generalsekretær i Nato. Han har tidligere vært både statsminister og partileder i Arbeiderpartiet.

Stoltenberg var én av to reelle kandidater til stillingen som ny sentralbanksjef. Han konkurrerte mot visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Tiltrer som sentralbanksjef rundt 1. desember

– Stoltenberg er den beste sentralbanksjefen for Norge, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg tiltrer trolig i stillingen 1. desember og er utnevnt for en periode på seks år.

– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør ham veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier Vedum (Sp).

Det tas sikte på at tiltredelsesdato blir rundt 1. desember, men det vil bli endelig fastsatt ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Stoltenberg går av som generalsekretær i Nato ved utgangen av september 2022.

Nåværende sentralbanksjef, Øystein Olsen, har bedt om å få fratre sin stilling 1. mars 2022, og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache blir midlertidig sentralbanksjef til Stoltenberg tiltrer.

Stoltenberg: – Takk

– La meg først få takke finansdepartementet og finansminister Vedum for utnevnelsen til sentralbanksjef, sier Stoltenberg på dagens pressekonferanse.

– Jeg er takknemlig for tilliten og gleder meg til å ta fatt på jobben, fortsetter han.

Han sier samtidig at han gleder seg til å samarbeide med Ida Wolden Bache og at hun har enestående kunnskap og erfaring som er til stor nytte for banken.

Omdiskutert

Stoltenbergs kandidatur har vært omdiskutert på grunn av de tette båndene han har til Arbeiderpartiet og til statsminister Jonas Gahr Støre, som har erklært seg inhabil i saken.

Debatten blåste opp igjen da det på nyåret ble kjent at stillingen som sentralbanksjef ble nevnt under to middager med oljefondssjef Nicolai Tangen og «landsmodersønn» Knut Brundtland, der Støre deltok i én og Stoltenberg i den andre.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid slått fast at Stoltenberg ikke er inhabil til stillingen som sentralbanksjef.

I sin vurdering skriver lovavdelingen blant annet at det er vanskelig å se at Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef «vil behandle slike saker som vil kunne gi statsminister Støre personlige fordeler, selv om det ikke helt kan utelukkes».

Stortingsflertallet skeptisk

Et flertall av partiene på Stortinget har likevel uttalt seg kritisk om Stoltenberg som ny sentralbanksjef, blant annet på grunn av nyhetssakene om vennemiddager og kontakt han har hatt med Støre om Norges Bank-jobben.

En rekke partier signaliserte før utnevnelsen at de vil stille spørsmål fra Stortingets kontrollkomité om ansettelsen av ny sentralbanksjef, uavhengig av hvem som får jobben.

En sentralbanksjef leder bankens hovedstyre og er daglig leder av sentralbankvirksomheten. I tillegg leder han eller hun komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.

Formelt sett har sentralbanksjefen også det daglige ansvaret for bankens forvaltning av oljefondet, men hovedstyret har valgt å legge denne oppgaven til oljefondssjefen.

Jens Stoltenberg overtar etter Øystein Olsen. Han tiltrådte som sentralbanksjef 1. januar 2011 og varslet i august 2021 at han ville fratre sin stilling i februar 2022.

Wolden Bache gratulerer Stoltenberg

Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache gratulerer Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef og sier hun ser fram til å jobbe med ham.

Visesentralbanksjef i Norges Bank, Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Visesentralbanksjef i Norges Bank, Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen. Jeg har stor respekt for Stoltenberg, og sammen med Norges Banks medarbeidere ser jeg fram til å jobbe med ham de neste årene, sier hun til NRK.

Bache søkte selv på stillingen, og mange pekte på at det sto mellom de to om å bli ny sentralbanksjef.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer