Cornasertifikat

I morgen får disse rødt coronapass

1. februar endret EU reglene for hva som gir et gyldig coronasertifikat. Her ser du hva du må passe på før du skal ut og reise i Europa.

Coronasertifikat på mobilen viser om du er vaksinert med «rødt eller grønt lys». Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Coronasertifikat på mobilen viser om du er vaksinert med «rødt eller grønt lys». Det viser vaksineringsstatus, om du er frisk fra smitte og testresultater.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Frem til 31. januar holdt det å være grunnvaksinert med for eksempel to vaksinedoser for at coronasertifikatet skulle aksepteres ved kontroll uansett hvor lang tid som hadde gått siden siste vaksinasjon. Dette er nå endret.
EU har besluttet at man fra 1.februar må ha tatt en boosterdose om det har gått mer enn 270 dager siden man ble grunnvaksinert. Det betyr at om det har gått mer enn 270 dager siden du fikk siste dose i grunnvaksinasjonen din, må du ved reise til enkelte land dokumentere oppfriskningsdose i coronasertifikatet ditt. Om du nylig har vært smittet med corona og er grunnvaksinert vil coronasertifikatet være gyldig i 180 dager i de fleste land.

I morgen endrer regjeringen det nasjonale coronasertifikatet slik at det harmonerer med EU.

Bakgrunnen er at den nasjonale kontrollsiden nå skal harmonere med resten av EU.

Sjekk reglene

Ifølge FHI er det viktigste man må gjøre før man skal ut å reise nå er å sjekke reglene for det landet man planlegger å dra til. Det inkluderer reglene for coronasertifikatet da reglene kan være ulike for hvert land.

De ulike innreisereglene for hvert enkelt land finner du på nettstedet eller appen Reopen EU. Du kan også bruke Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet for å holde deg oppdatert her til lands.

Slik finner du ut om coronasertifikatet ditt er gyldig

Coronasertifikatet er gyldig hvis det står noe av dette:

  • Om man har 3 vaksinedoser, skal det stå “3 av 3” under siste dose på coronasertifikatet.
  • Om man har tatt en en-dose-vaksine, skal det stå “2 av 1” etter oppfriskningsdosen.
  • Om man har tatt 4 vaksinedoser, to doser, en ekstra dose, og så en oppfriskningsdose, vil det stå “4 av 4".
  • Om man har registrert gjennomgått sykdom, kan det være flere varianter av hvordan vaksinedoser vises. Dette er litt komplisert, men du kan lese mer om det her.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer