Reise uten pass

Hit kan du reise uten pass

Med lange passkøer og nye regler for nødpass er det mange nordmenn som blir stående uten pass i sommer. Det betyr ikke nødvendigvis at man ikke kommer seg til utlandet.

Om du vil til utlandet uten pass i sommer er Danmark et alternativ. Her fra Jylland i Danmark. Foto: NTB
Om du vil til utlandet uten pass i sommer er Danmark et alternativ. Her fra Jylland i Danmark. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Er du fortvilet over at utenlandsturen ryker i sommer på grunn mangelen på pass? Fortvil ikke. Det finnes noen alternativer. Du kommer deg kanskje ikke til Spania eller Italia, men det finnes alternativer slik at sommeren ikke må tilbringes i Norge.

Hit kan du reise uten pass

Man skal i utgangspunktet ha pass for å reise inn i alle land, men norske borgere kan reise uten pass i Norden. Det betyr at du som nordmann kan reise til Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene, Grønland samt Åland uten å ha gyldig pass.

Det betyr dog ikke at du ikke burde ha med pass om du har det. Alle bør ha med pass som skal være gyldig i seks måneder etter planlagt tur.

Tyrkia vil åpne grensene for passløse nordmenn

Tyrkiske myndigheter tilbyr å fjerne kravet om pass ved innreise for nordmenn. Nå venter de på svar og godkjenning fra sine norske kolleger.

– Vi har fått grønt signal fra Ankara for å innføre et midlertidig tiltak. Det vil bety at nordmenn kan reise til Tyrkia og ikke trenge noe mer enn nasjonalt ID-kort, opplyser ambassadesekretær Shervindokt Najafpour ved den tyrkiske ambassaden i Norge til Nettavisen.

Tyrkia er ikke en del av EU/Schengen-området, og dermed er det i utgangspunktet krav om både pass og visum for å reise inn, men nordmenn kan allerede reise visumfritt i tre måneder til landet.

Ambassaden har sendt en forespørsel til Utenriksdepartementet, hvor det eneste kravet de har stilt er å få tilgang på system for å kunne verifisere ID-kort. Samtidig presiseres det at det ikke vil være mulig å reise inn med førerkort.

Nettavisen skriver at de har vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier at de ikke vil klare å besvare henvendelsen tirsdag. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har opplyst at regjeringen jobber på høygir for å redde nordmenns drøm om sydenferie.

Neste uke skal Stortinget behandle flere forslag for å avdempe passkøen. Mellom 300.000 og 400.000 nordmenn anslås nå å stå uten pass.

Hit kan du reise med ID-kort

Det er også lange lange køer for å få nasjonalt ID-kort, men køene er noe kortere enn passkøene.
- Det er størst etterspørsel etter pass, derfor oppfordrer vi alle som bare skal reise innenfor EU/EØS-landene og Sveits om å velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Dersom du kun trenger legitimasjon, er dette et meget godt alternativ, sa avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik en en pressemelding i slutten april.

Det er frivillig å ha nasjonalt ID-kort og det finnes to utgaver. En med rød ledetekst og en med grønn ledetekst. Begge kortene kan brukes i situasjoner hvor du blir bedt om å legitimere deg i Norge, men kortet med rød ledetekst oppfyller kravene til et reisedokument og kan brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits.

Tilbake til Sol.no