Hvor er det tilfuktsrom?

Her finner du tilfluktsrom i Norge

I Norge finnes det en rekke tilfluktsrom om det skulle oppstå situasjoner hvor befolkningen skulle ha behov for tilflukt.

Her fra tilfluktsrommet også kjent som grotten på St. Hanshaugen der flere personer ble skadet av kullosforgiftning. Foto: Vidar Ruud / NTB
Her fra tilfluktsrommet også kjent som grotten på St. Hanshaugen der flere personer ble skadet av kullosforgiftning. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Utviklingen i Ukraina-krisen de siste dagene har gjort flere bekymret for fremtiden. I tråd med det skjer som i Ukraina er det naturlig at man ønsker informasjon om blant annet tilfluktsrom i Norge også.

– Jeg har forståelse for at man kan bli urolig når man leser det som er i media. Da tenker jeg det er fint at man søker informasjon om hvor de nærmeste tilfluktsrommene er, sier stedfortredende sjef i Sivilforsvaret, Jørn Atle Moholdt til NRK.

Her finner du tilfluktsrom i nærheten

Det er cirka 20 000 tilfluktsrom fordelt over hele landet. I disse er det plass til om lag 2,5 millioner mennesker. Det er ikke meningen at tilfluktsrommene skal ha plass til hele befolkningen.

Tilfluktsrommene er plassert i de områdene man anser at behovet er størst.

De offentlige tilfluktsrommene er bygd for å gi beskyttelse til folket, og mennesker som oppholder seg i nærområdet av tilfluktsrommene skal kunne søke beskyttelse i disse ved en beredskapssituasjon.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har ansvaret for tilsyn av alle tilfluktsrom i Norge. Og det er kommunene som eier og vedlikeholder slike rom.

De fleste rommene vil kunne bidra til å redusere skadeverkene fra kontroversielle våpen som gjør skader som følge av trykkbølger og splintvirkninger.

I de rommene der det er installert mekanisk ventilasjon med ABC-filter, vil også skadeverkene fra kjemiske og biologiske våpen bli redusert. Noen av rommene vil også bidra til å kunne redusere strålingen fra radioaktivt nedfall, og i noen tilfeller direkte stråling under kjernefysiske sprengninger.

Se kartet fra sivilforsvaret med oversikten over tilfluktsrom under.

Dette skal du gjøre i en farlig situasjon

Det er viktig å påpeke at det viktigste man kan gjøre dersom det oppstår en farlig situasjon er å varsle nødetatene (110, 112 og 113) dersom du har mulighet og de ikke allerede er på plass. Ellers skal du holde deg orientert via radio, tv, internett og myndighetsprofiler på sosiale medier. Følg råd og oppfordringer fra politiet og andre myndigheter. Og ikke spre rykter.

Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn

Ifølge Apotek 1 har salget av Jod-tabletter økt de siste dagene, men ifølge NRK selges likevel generelt lite av slike tabletter, så antallet er ikke dramatisk.

Det er likevel en del ting man burde ha tilgjengelig i eget hjem dersom en farlig situasjon oppstår. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er de grunnleggende behovene som må dekkes de tre første døgnene i en krise varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.

Utover dette anbefales det å ha et beredskapslager i hvert hjem.

Kilde: Sivilforsvaret, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer