Når er det mest pollen?

Her er det mest pollen nå

Nivåene for pollen varier fra time til time, dag til dag, og sted til sted.

For over en million nordmenn er pollenallergi synonymt med våren og sommeren. Foto: NTB
For over en million nordmenn er pollenallergi synonymt med våren og sommeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

For over en million nordmenn betyr våren og sommeren rennende nese, røde- og hovne øyne og nysing. Pollenallergi er den vanligste formen for allergi i Norge, og det er på våren og sommeren de aller fleste sliter mest.

Ifølge Helsenorge er en allergi en overreaksjon fra kroppens immunforsvar mot noe som egentlig er helt ufarlig. Ved pollenallergi overreagerer immunforsvaret mot pollen som er blomsterstøv fra spesifikke planter og trær som slippes ut i luften. Mengden pollen som slippes ut i luften varierer med årstidene og det er som kjent på våren og sommeren at det er verst her til lands. Pollenutslippet varierer også ettersom hvor i landet en oppholder seg.

Symptomer og behandling

De vanligste symptomene når man har pollenallergi er nysing, rennende, kløende og tett nese, rennende, kløende og røde øyne, kløe i svelget og hoste.
Dette er symptomer man ofte vil oppleve ved andre allergier også. Det som skiller seg ved pollenallergi er at den kommer hvert år på samme tid.

Om man er blant millioner av mennesker i Norge som har pollenallergi finnes det heldigvis effektive behandlinger mot det. De vanligste behandlingsmetodene mot pollenallergi er legemidler i form av tabletter, nesespray og øyedråper. Det finnes alternativer som er reseptfrie som kan kjøpes på apoteket, og alternativer som må skrives ut av lege.
I noen aggressive tilfeller kan man også få behandling med vaksine.

Når er det mest pollen?

Som tidligere nevnt kan pollenutslippet variere ettersom hvor i landet man befinner seg, men det kan også variere fra time til time. Det finnes en rekke ulike steder hvor man kan sjekke varslingene for pollenutslipp. Norges Astma -og Allergiforbund har en egen pollenvarsling hvor man kan sjekke nivåene på en skala fra ingen til ekstrem.

De regionale forskjellene når det kommer til tidspunktet for pollen er naturlig da pollensesongen følger årstidene. Derfor vil det også være naturlig at sesongen starter senere jo lenger nord i landet, og dets høyere over vannet man befinner seg.

Ifølge Lommelegen er det mest pollen i lufta på varme og tørre dager med vind. Pollenutslippet varer typisk fra morgen til ut på ettermiddagen, og når en topp i titiden på formiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen om kvelden. Været spiller altså en stor rolle i luftens innhold av pollen.

Forskjellig type pollen

Hvor mye pollen som sirkulerer i luften på de ulike tidspunktene avhenger også av hvilke type pollen det er snakk om. De ulike variantene sprer seg på forskjellige tidspunkter på dagen og med forskjellige avstander.

Gress starter ofte med å frigi pollen på morgenen mellom klokken syv og åtte og sprer seg på avstander på noen hundre meter. Trær som hassel, or og bjørk frigir pollen midt på formiddagen. Denne type pollen kan holde seg svevende i luften flere dager i strekk og bli fraktet over store avstander. Buroten frigir seg på varme, solrike dager mellom soloppgang og klokken ni på morgenen. Mengden pollen i luften stiger også med temperaturen gjennom dagen.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer