Hetebølge

Her er det flest hetebølger i Norge

Det sørlige Europa er rammet av en kraftig hetebølge. De nærmeste dagene er temperaturene ventet å nå ekstreme nivåer.

Det sørlige Europa er rammet av en kraftig hetebølge. De nærmeste dagene er temperaturene ventet å nå ekstreme nivåer.Foto: Javad Parsa / NTB
Det sørlige Europa er rammet av en kraftig hetebølge. De nærmeste dagene er temperaturene ventet å nå ekstreme nivåer.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Gradestokken har bikket godt over 40 grader flere steder i Europa allerede. I Madrid har temperaturmåleren allerede vist 47 grader denne uken, og i Frankrike kan det blir opp mot 40 grader.

Ifølge NTB er det unormalt varmt til å være såpass tidlig på sommeren, og meteorologene mener det har å gjøre med klimaendringene.

Dette er en hetebølge

Hetebølge defineres på ulike måter, og det finnes ikke én allment brukt definisjon. Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) defineres en hetebølge som minst fem dager der maksimumstemperaturen overstiger den gjennomsnittlige maksimumstemperaturen med 5 grader eller mer. I Norge blir det en litt annen definisjon. Meterologisk institutt har tidligere definert en hetebølge i Norge som når gjennomsnittet av maksimumstemperaturen over tre sammenhengende dager er større enn eller lik 28 grader. Dette blir nå endret.

I sommer skal Norge prøve ut en ny definisjon av hetebølge. Det må nå være en lengre periode med varme for å oppnå kravet for fenomenet.

I stedet må det være mer enn 28 grader på dagtid over fem dager, samtidig som nattetemperaturen ikke kan gå under 16 grader i samme tidsrom, melder NRK.

– Tre dager med varme er absolutt varmt det og, men vi jobber med å kunne varsle fare ved hete, og da må det bli såpass varmt at det oppleves litt ubehagelig, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt til rikskanalen.

FNs klimapanel beskriver en hetebølge som en periode med unormalt og ukomfortabelt varmt vær. Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon er en hetebølge en ekstremværhendelse med markert oppvarming av luften over et stort område, som varer fra noen få dager til noen få uker.

Varmeste mai på 100 år

Hetebølgen i Sør-Europa kommer etter at Spania har opplevd sin varmeste mai måned på minst 100 år. Det er ventet å bli spesielt ille i Andalucía i sør, spesielt i byene Sevilla og Cordoba.

– Denne ekstremvarmen er ikke normal på denne tiden av våren, sier en talsmann for Spanias meteorologiske institutt (Aemet), Ruben del Campo.

Hetebølge Norge

Også i Norge har det blitt vanligere med hetebølger enn tidligere. De siste tretti årene har hetebølger her til lands økt betraktelig. Ifølge NRK opplever flere steder i Viken dobbelt så mange hetebølger som for tretti år siden.

I en rapport fra Meteorologisk institutt fra 2019 kommer det frem at det har vært en markant økning i antall hetebølgehendelser og utbredelse i Norge. Ifølge rapporten er det et innenlands fenomen i Norge med flest hetebølger i dalene på Østlandet. Her kan det bli veldig varmt på sommerdager dersom det er relativt stillestående luft. Områder som ligger et stykke fra sjøen vil heller ikke ha den nedkjølende effekten fra som sjøen gir.

Meteorologisk institutt viser til at områder med hetebølger utvider seg. Hetebølgehendelser strekker seg lenger innover i landet og det er også flere og utvidet område med hendelser på Vestlandet og Trøndelag enn tidligere.

Ifølge meteorologens prognoser ser årets sommer ut til å bli en kaldere og våtere enn normalt. Men det betyr ikke at det ikke er håp for alle som er glad i sol og varme.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer