Helseministeren ber folk droppe å håndhilse

Regjeringen skjerper innreisetiltakene og kontrollen ved grensene. Da må alle registrere seg før de reiser til Norge og det blir krav til testing, og åpner for at kommunene kan bruke coronasertifikat.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under fredagens pressekonferanse. Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg er også tilstede.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under fredagens pressekonferanse. Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg er også tilstede.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Forskriften om bruk av coronasertifikat innenlands er klar. Det betyr at kommunene som vil, kan ta det i bruk snart.

Kommuner kan nå ta i bruk coronasertfikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har testet negativt eller har gjennomgått covid-19, det sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under dagens pressekonferanse.

En forskrift som vedtas fredag, vil gjøre det mulig for kommunene å ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har vært coronasyke det siste halvåret eller har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene.

Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, understreker regjeringen. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

Arrangementer og virksomheter må bruke en kontrollapp for å sjekke om det er gyldig, og barn under 16 år trenger ikke coronapass.

Tromsø er blant kommunene som har varslet at de står klare til å ta i bruk coronasertifikatet, men som har ventet på at forskriften skal bli klar.

- Ikke håndhils

I tillegg ber Helseministeren ber folk droppe håndtrykket og gå tilbake til albuen.

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, hånd til hjertet, nikk og smil i halvannet år. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på.

Hun kommer også med en klar beskjed: - Nå må du holde deg hjemme om du er syk!

I tillegg sier Kjerkol at alle over 65 vil få tilbud om en oppfriskningsdose før jul.

Stengere kontrollkrav

– Som følge av smittestiuasjonen har regjeringen nå besluttet å innføre strengere kontrollkrav ved innreise til Norge, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) under dagens pressekonferanse.

– Vi også besluttet å åpne for innreise for den siste gruppen som frem til nå har vært utestengt fra Norge. Vanlige regler for innreise gjelder, slik det var før pandemien.

Fra neste fredag må alle som reiser inn til Norge registrere seg på entrynorway.no. Det gjelder også nordmenn. Det blir også mer testing på grensa.

– Når du registrerer deg, får du en bekreftelse som du kan bli bedt om å vise fram i kontroll. Politiet gjennomfører vanlig innreisekontroll for land utenfor Schengen og kan kontrollere om man oppfyller pliktene til registrering, test og karantene, sier Mehl.

Karantenehotell videreføres som et tilbud til de som ikke har egnet sted å oppholde seg under innreisekarantenen.

Det gjør at man kan lette på noen av innreisetiltakene og åpne opp for reisende fra utenfor Schengen.

Helsedirektoratets anbefalinger

Helsedirektoratet kom tidligere i dag med sine anbefalinger til regjeringen. Der anbefalte de blant annet å gjeninnføre karantenekravet for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære, munnbind innendørs hvor det ikke er mulig å holde en meters avstand og bruk av coronapass på arrangementer og serveringssteder av fullvaksinerte over 16 år. I tillegg anbefalte de at det utredes om coronasertifikatet kan tas i bruk innenlands for å forebygge smittespredning og nedstengninger.

Helsedirektoratets råd til befolkningen:

  • Hold deg hjemme hvis du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer
  • Test deg ved symptomer
  • Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom
  • Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde en meters avstand innendørs.

Det er på grunn av smittetallene de siste ukene, skriver direktoratet i sin anbefaling til regjeringen.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer