Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskapen for barn under 18 år, gravide og ammende

Helsedirektoratet ber samtlige kommuner ha beredskap til distribusjon av jodtabletter innen 12 timer til spesielt barn og unge.

Helsedirektoratet ber samtlige kommuner ha beredskap til distribusjon av jodtabletter innen 12 timer til spesielt barn og unge. Foto: Torstein Bøe / NTB
Helsedirektoratet ber samtlige kommuner ha beredskap til distribusjon av jodtabletter innen 12 timer til spesielt barn og unge. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

- Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet. Derfor ber vi kommunene om å gå gjennom systemene sine og forsikre seg om at jodtabletter kan gjøres tilgjengelige for barn under 18 år, gravide og ammende på kort varsel, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Slike tabletter har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet. Cirka 2,2 millioner tabletter er lagret i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap.

Dersom det oppstår en situasjon der radioaktivt nedfall rammer Norge, slik det skjedde etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, vil inntak av en slik tablett kunne hindre opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen som gir kreftrisiko hos unge mennesker.

- Tablettene skal bare brukes dersom det spres radioaktivt jod i luften til Norge og myndighetene anbefaler dem brukt. I dagens situasjon er det ikke aktuelt å bruke jodtabletter, men vi vil likevel at kommunene skal være sikre på at de kan brukes på kort varsel dersom det oppstår et behov for det, heter det i pressemeldingen.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer