«Gyda» oppgradert til ekstremvær

Meteorologene oppgraderer farenivået fra oransje til rødt.

Det er sendt ut oransje varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare for store deler av Sør- og Midt-Norge. I tillegg er det nå ekstremværvarsel for Trøndelag og Møre og Romsdal. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Det er sendt ut oransje varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare for store deler av Sør- og Midt-Norge. I tillegg er det nå ekstremværvarsel for Trøndelag og Møre og Romsdal. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): – Vi har bestemt oss for å oppgradere det oransje farenivået vi meldte i går fra oransje til rødt, altså det høyeste nivået, for Møre og Romsdal og sør i Trøndelag, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK.

Tirsdag formiddag blir den ble den atmosfæriske elva oppgradert til ekstremvær. Været får navnet «Gyda», og vil treffe Møre og Romsdal og deler av Trøndelag hardast, det melder NRK.

Etter at uværet er over torsdag kveld, er det ventet betydelig lavere temperaturer og overgang til sludd- og snøbyger i fjellet, først i nord.

Rødt nivå, altså ekstremvær, er det høyeste farenivået for regn.

Det oransje farevarselet for Sogn og Fjordane, og Oppland beholdes. Det gjelder det gule farevarselet for Hordaland og Nord-Trøndelag også.

Høye bølger

I en Twitter-melding fra meteorologene skriver de at ekstremværet også gir kraftig vind langs kyseten av Trøndelag og Nordland onsdag.

- Det blir opp mot ti meter høye bølger inn mot land, noen steder enda høyere.

De største bølgene er meldt i Lofoten onsdag formiddag, mens i Trøndelag kommer det på kveldstid.

Mye vind

Onsdag og torsdag kommer det mellom 100 og 200 millimeter nedbør på Vestlandet, hele 150 millimeter på ett døgn enkelte steder. Samtidig vil det følge med mye vind. Det er sendt ut gult farevarsel om vindkast onsdag morgen for kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er ventet vindkast på mellom 30 og 35 meter per sekund.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga sier til NRK at det blir dårlig vær på onsdag, men det blir enda dårligere på torsdag.

– Det blir utfordrende vær mange steder de neste dagene. Stormen vil treffe hardt over hele landet, sier han.

Nord i landet faller nedbøren som snø. I områdene over 300 meter ventes det 30–35 centimeter.

Stor skredfare

Snøskredfaren er størst onsdag, men også utover torsdag venter snøskredvarslingen naturlig utløste skred. Årsaken er mye nedbør kombinert med kraftig vind og mildvær. Forholdene omtales som «omfattende ustabile».

–Vi venter flere store og noen svært store naturlig utløste skred. Hold god avstand til løsneområder og utløpsområder for snøskred, sier vaktleder Odd-Arne Mikkelsen i snøskredvarslingen i NVE.

NVE forbereder seg ved å øke beredskapen og kan bistå kommuner som trenger hjelp til å håndtere flom og skredhendelser.

Flomsikring i gang

Rådgivende Ingeniørers Forening advarer mot rask is- og snøsmelting som kan føre til flom i tettbygde strøk.

– Dersom vi får svært rask snøsmelting, kan vi risikere lokale oversvømmelser i tettbygde strøk fordi de naturlige vann- og flomveiene er dekket av store mengder kompakt måkesnø og isblokker, sier Bård Alsaker, leder for foreningens ekspertgruppe innenfor vann- og miljøteknikk.

Særlig veigrøfter og avløpssluk i tettbygde strøk er en del steder dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Dermed er de naturlige flomveiene stengt, og vannet havner i veien i stedet.

– Vi anbefaler huseiere å ta en vurdering av sine eiendommer og sjekke hvordan snøsmeltingen vil virke inn på deres eiendom. Vi anbefaler også å åpne avløpsveier som stikkrenner, kummer, innløpsrister og lignende for å sikre at vannet får fri passasje, sier Alsaker.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer