Gjenåpning i Norge fra og med lørdag

Fra og med i morgen klokken 16.00 åpnes Norge igjen.

Statsminiser Erna Solberg og statsrådene Guri Melby, Bent Høie og Monica Mæland til pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminiser Erna Solberg og statsrådene Guri Melby, Bent Høie og Monica Mæland til pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Det varsler Erna Solberg på dagens pressekonferanse.

Det betyr at vi fra i morgen kan gå over til en tilnærmet normal hverdag.

- Nå kan vi leve som normalt, sier Solberg.

– Selv om hverdagen nå blir som normal for de fleste, er ikke pandemien over. Folk vil fremdeles bli syke og derfor er det viktig at alle vaksinerer seg. I tillegg vil samfunnet ha økt beredskap og raskt kunne iverksette tiltak hvis situasjonen tilsier det. Kommunene vil fortsatt ha en viktig rolle i å reagere hvis utbrudd fører til at kapasiteten i helsetjenesten utfordres, understreker Solberg.

Nesten alle restriksjoner innenlands fjernes.

Disse reglene og rådene gjelder i En normal hverdag med økt beredskap

Når vi går over til en normal hverdag, fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Dette gjelder også fra og med lørdag 25. september kl. 16.

– Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan da være sammen på samme måte som tidligere.

Vi opphever begrensningene på hvor mange som kan være sammen på arrangementer.

Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp, sier Solberg.

Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, bør du fremdeles teste deg. Det gjelder også vaksinerte.

Hvis du blir smittet med corona, må du isolere deg for å unngå å smitte andre. Det vil ikke være en anbefaling, men en regel som du kan få bot for å bryte.

Det anbefales at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Det gjelder uavhengig av om man får symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test.

– Vi beholder også de rådene vi har blitt så godt kjent med: Om å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde oss hjemme hvis vi er syke, sier Solberg.

Selv om de aller fleste bransjestandarder og smittevernveiledere nå opphører, oppfordrer hun virksomhetene til å opprettholde gode smitteverntiltak, slik at kunder for eksempel har tilgang til håndsprit.

– Vi beholder trafikklysmodellen for skolene og barnehagene. Dersom den enkelte kommune mener at smittesituasjonen tilsier behov for å fatte vedtak om lokale tiltak, vil trafikklysmodellen gi god veiledning. Det er viktig for å gi elevene en mest mulig normal hverdag. Selv om stadig flere er vaksinerte, kan det fremdeles oppstå situasjoner hvor det er behov for lokale tiltak, påpeker statsministeren.

Innreiserestriksjoner fra EU/Schengen, Storbritannia og lilla land oppheves

Regjeringen opphever innreiserestriksjoner fra EU/Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land fra lørdag klokka 16.

Karantenehotell fjernes som krav, men man må fortsatt i karantene om man kommer fra land hvor det er et krav. De som allerede er på karantenehotell når de nye reglene innføres, kan fullføre karantenen der ved ønske.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer