Flere nettsider bekrefter hackerangrep

Både BankID og Arbeidstilsynets nettsider nede onsdag formiddag.

Skjermdump Arbeidstilsynets nettsider.
Skjermdump Arbeidstilsynets nettsider. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Vi er kjent med saken, og har ingenting å legge til per nå, sier rådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Herman Hatløy Ringstad, til VG.

Hege Steinsland i BankID bekrefter ovenfor TV 2 at nettsidene deres er utsatt for et angrep.

Stensland sier til kanalen at BankID-tjensten fortsatt fungerer, men at nettsidene er nede.

Det skal være snakk om et DDoS-angrep, som pøser på med trafikk på siden.

Til Dagbladet forteller Stensland at de nå øker beredskapen rundt BankID.

Også Arbeidstilsynets nettside er ved 10-tiden nede.

– Arbeidstilsynet jobber med å skjerme og avgrense angrepet, avdelingsdirektør i avdeling for IT og administrasjon ved Arbeidstilsynet, Vigdis Johnsen, til NRK.

Til VG skriver avdelingsdirektør Vigdis Johnsen ved avdeling for IT og administrasjon at nettsidene til Arbeidstilsynet er ikke tilgjengelige onsdag morgen på grunn av hackingangrep. Arbeidstilsynet jobber med å skjerme og avgrense angrepet.

I tillegg opplever Altinn problemer.

– Enkelte brukere kan oppleve ustabilitet i Altinn. Vi jobber med å rette det, skriver Altinn på sine nettsider.

Til TV 2 sier Jørgen Ferkingstad, kommunikasjonsansvarlig for Altinn at det har pågått et tjenestenettangrep mot Altinn og Id-portalen som startet ca klokken 2 i natt og gjorde at Altinn var nede i en periode som følge av angrepet.

– Tjenesten er oppe igjen, men vi har satt inn begrensinger på antall brukere for å forhindre angrepet, sier han til kanalen.

Sender massiv trafikk til nettsidene

Både BankID, Altinn og Bank Accept bekrefter at nettsidene er utsatt for hackerangrep.

Tjenestenettangrep har som formål å lamme tjenestene. Det gjøres ved å kjøre på med så mange besøk mot et nettsted, ofte millioner samtidig. Den massive trafikken som sendes mot nettsidene er for å gjøre dem utilgjengelige slik at man ikke kommer inn.

Det gjelder kun nettsidene, og ikke selve tjenestene eller systemene.

Varslet angrep

Dagbladet meldte tidligere i dag at den russiske hackergruppa Killnet har varslet at de skal angripe en rekke norske nettsider.

Blant nettsidene de varsler angrep mot er politiet, BankID, ID-porten hos Difi, Nav, UDI, Digitaliseringsdirektoratet og flere andre norske nettsider og nettjenester.

De skal også ha brukt et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt på det sosiale mediet Telegram, der Huitfeldt ser ut som en maske fra Disney-filmen Maleficent.

– God morgen Norge! Alle avdelinger til kamp! står det i en uttalelse Killnet har publisert i dag på det sosiale nettverket Telegram.

«Mrs. Error», kaller de Norges utenriksminister.

Senest i går meldte Reuters at hackergruppen, som går ved navnet Killnet, skal ha angrepet Litauen.

Angrepet mot Litauen skal ha vært et svar på at Litauen stanset transportlinjen mellom Russland og Kaliningrad, som går gjennom landet.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer