Flåttspisende veps funnet i Norge

En parasittveps som spiser flått, er funnet i Norge. Vepsen utvikler seg inne i blodfulle flått og spiser dem opp fra innsiden.

En parasittveps som angriper flått, er for første gang påvist i Norge. Vepsen utvikler seg inne i blodfulle flått og eter dem opp fra innsiden. Ixodiphagus hookeri er en veldig liten veps, under 1 mm lang og med et vingespenn på høyst 1,5 mm. Foto: Geir Søli, Naturhistorisk museum / NTB
En parasittveps som angriper flått, er for første gang påvist i Norge. Vepsen utvikler seg inne i blodfulle flått og eter dem opp fra innsiden. Ixodiphagus hookeri er en veldig liten veps, under 1 mm lang og med et vingespenn på høyst 1,5 mm. Foto: Geir Søli, Naturhistorisk museum / NTB Vis mer
Publisert

– Den nye arten kan få stor betydning for bekjempelse av flått i fremtiden, sier insektforsker Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum.

Vepsen, som har navnet Ixodiphagus hookeri, er under 1 millimeter lang og med et vingespenn på høyst 1,5 millimeter. Hansen fant parasittvepsen blant insektprøver som ble samlet inn i Fredrikstad i fjor.

Kan bekjempe flått

Han tror vepsen kan bli nyttig på steder der flåttplagen er ekstra stor.

– Kanskje kan man sette den ut i naturen, på lignende måte som man i dag bruker parasittveps for å bekjempe skadedyr i veksthusnæringen, sier Hansen.

Arten ble påvist i Finland i 2013, men er ikke tidligere kjent i Norge, og heller ikke i Sverige eller Danmark. Ellers forekommer den spredt over hele verden. I Europa foretrekker den skogflått, men kan også angripe andre flåttarter.

Den har ikke fått et offisielt norsk navn enda og kalles foreløpig for flåttveps.

Klekkes i flåtten

Hunnvepsen legger egg i flåttnymfer, og når flåttnymfen fyller seg opp med blod, våkner egget og klekker. Deretter skjer en naturlig kloning, der egget gir opphav til mange titall vepselarver.

Ved eggleggingen overføres samtidig en bakterie som slår ut flåttens immunsystem. Dette gir vepselarvene fritt spillerom inne i flåttnymfen.

Vepselarvene utvikler seg så inne i flåtten, en utvikling som tar fra en til tre måneder. Når de eneggede vepsene er ferdig utviklet, gnager de seg ut av den nå døde flåtten og flyr ut på jakt etter nye flått.

Overrasket

Ove Sørlibråten fra Mysen fant den nye arten på Kjøkøy i Fredrikstad sommeren 2021. Prøvene ble først gjennomgått i mai i år, og til Hansens overraskelse inneholdt én av prøvene en hunn fra vepsearten.

Det er vanskelig å si om den nye arten nettopp har kommet til Norge, eller om den har vært i landet lenge uten at forskerne har vært klar over det, sier Hansen.

– Likevel er det grunn til å tro at arten øker sin utbredelse i Norge, akkurat som skogflått og borreliose ekspanderer. Trolig har dette sammenheng med klimaendringene. Uansett er det meget positivt at arten nå er påvist i Norge med tanke på flåttens skadevirkninger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer