FHI: - Vinterbølgen er over

I en oppdatert risikovurdering for covid-19-epidemien i Norge, skriver FHI at vinterbølgen er over.

Ifølge FHI er nå vinterbølgen med corona over. FOTO: Shutterstock / NTB
Ifølge FHI er nå vinterbølgen med corona over. FOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

- Vinterbølgen er over, og epidemien blir sannsynligvis stadig mindre gjennom mai. Det er usikkert hvor liten epidemien blir, og hvor lenge den forblir så liten.

Vinterbølgen av covid-19 er på rask retur i Norge. Antallet nye innleggelser per uke har sunket fra en topp på 545 i uke 9 til 137 i uke 16. Antallet innleggelser per uke på intensivavdeling har sunket fra en topp på 58 i uke 9 til 15 i uke 16. Antallet døde per uke har sunket fra 197 i uke 11 til 44 i uke 16. Det påvises nå nesten bare omikronvarianten BA.2, heter det i risikovurderingen.

Utviklingen er omtrent den samme i resten av Norden og i Europa, og de fleste land avvikler restriksjoner.

Antallet nye sykehusinnleggelser for covid-19 vil trolig fortsette å synke gjennom mai, men ikke så raskt som i april, og nedgangen i innleggelseskurven kan flate ut i løpet av mai.

- Vi har grunn til å vente en ny bølge med covid-19, trolig til høsten eller vinteren, eller en ny bølge av en ny variant allerede i sommerhalvåret, heter det i risikovurderingen.

Influensapandemien ser også ut til å være forbi toppen, Ifølge FHI.

- Vi regner med at influensaepidemien går nesten helt over i løpet av mai, skriver Folkehelseinstituttet.

Så langt denne sesongen har det vært 1610 sykehusinnleggelser og ti intensivinnleggelser av pasienter med influensa.

Det ventes at mange kan bli smittet også i mai, noe som vil kunne medføre mange sykehusinnleggelser. Risikoen for alvorlig forløp er høyest hos de eldste, de minste barna og personer med underliggende risikotilstander.

- Sykehusene bør forberede seg på at det blir en del innleggelser av pasienter med influensa også i mai, men færre enn i april.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer