FHI: Utbrudd av bakterien Pseudomonas ved mer enn ti norske sykehus

Folkehelseinstituttet varsler om et pågående utbrudd med bakterien Pseudomonas aeruginosa i mer enn ti av landets sykehus.

Det er oppdaget bakterien Pseudomonas aeruginosa i mer enn ti av landets sykehus. FOTO: Janice Haney Carr/CDC via AP/ NTB
Det er oppdaget bakterien Pseudomonas aeruginosa i mer enn ti av landets sykehus. FOTO: Janice Haney Carr/CDC via AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Det er nå meldt om smittetilfeller i tre av landets fire helseregioner.

Utbruddet ble oppdaget i november 2021 da tre pasienter innlagt ved UNN Tromsø for covid-19 ble alvorlig syke og døde av blodforgiftning med identiske bakteriestammer.

Som en del av nasjonal håndtering av slike hendelser, ba Folkehelseinstituttet (FHI) alle helseregionene å undersøke nærmere om de kunne identifisere pasienter knyttet til utbruddet. Nå er det påvist smitte hos ytterligere 15 pasienter i Helse Sør-Øst og tre i Helse Midt-Norge, i tillegg til totalt 11 pasienter i Helse Nord.

Det er ikke en sikker sammenheng mellom de fleste pasientene som har fått påvist smitte med denne bakterien, og videre undersøkelser pågår, skriver FHI på sine nettsider.

FHI påpeker at bakterien sjelden forårsaker sykdom hos friske, men at den kan gi alvorlig infeksjon hos intensivpasienter og pasienter med svekket immunforsvar.

FHI bidrar nå i utbruddsarbeidet ved å koordinere en gruppe fra alle helseregioner for å få en oversikt over situasjonen og å begrense utbruddet.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer