FHI: Økning i antall ukentlige coronadødsfall

Antall covid-19-assosierte dødsfall har økt de siste to ukene, skriver Folkehelseinstituttet i den ferske ukesrapporten.

FOTO: Shutterstock / NTB
FOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Antall ukentlig dødsfall har økt de to siste ukene. Det er foreløpig meldt om 16 covid-19-assosierte dødsfall i uke 43, etter 11 i uke 42.

Antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak økte også sist uke. Det er foreløpig rapportert om 105 nye pasienter med covid-19 som hovedårsak i uke 43, etter 79 i uke 42, heter det i rapporten.

Det har også vært en oppgang i antall meldte corona-tilfeller siste to uker. Det er foreløpig meldt 6 943 tilfeller av covid-19 i uke 43, som er 58 % økning siden uke 42 (4 395).

– Insidensen av meldte tilfeller (antall per 100 000 innbyggere) i uke 43 var mer enn fire ganger høyere blant uvaksinerte enn blant fullvaksinerte personer i aldersgruppa 16 år og eldre, sier Line Vold.

– Økningen er størst i de større byene. Dette er ikke uventet, da det er her kontakthyppigheten er høyest. I tillegg ser vi en smitteøkning i nord som utfordrer kapasiteten i helsevesenet der og som krever spesielle tiltak i kommunene med større utbrudd i denne landsdelen, sier Vold.

Epidemien øker i omfang, særlig blant uvaksinerte barn og unge. Høy vaksinasjonsdekning bremser spredningen blant unge voksne og i betydelig grad blant middelaldrende og eldre. Likevel ser vi at viruset når fram til middelaldrende og eldre. Blant disse ser vi et økende antall innleggelser. Risikoen er betydelig høyere for de uvaksinerte og de eldste enn for yngre og vaksinerte. Det er nødvendig å minne alle uvaksinerte over 45 år om at vaksinasjon kan beskytte dem mot alvorlig sykdom. Oppfriskningsdosen til de eldste vaksinerte vil forhåpentligvis beskytte dem ytterligere.

– Nå når så mange er vaksinerte i befolkningen, er det særlig to ting som vil bidra til å redusere smittetallene. De viktigste rådene er at alle nå må ta vaksinen de anbefales, i tillegg til å holde seg hjemme og teste seg når man er syk, sier Line vold.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer