FHI: Menn under 30 bør velge Pfizer

Tidligere i dag kom meldingen om at Folkhälsomyndighetene i Sverige dropper bruken av Moderna på folk født i 1991 og senere.

FOTO: REUTERS/Mike Segar/File Photo via NTB
FOTO: REUTERS/Mike Segar/File Photo via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Nå anbefaler Norske Folkehelseinstituttet at folk under 30 år å vurdere å velge Pfizer i stedet for Moderna.

I en pressemeldings skriver FHI at hjertebetennelse kan forekomme oftere ved Moderna enn med Pfizer.

- Vi understreker derfor igjen vår anbefaling om at ungdommer under 18 år som skal vaksineres får tilbud om Comirnaty uansett hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose. Menn under 30 år bør også vurdere å velge Comirnaty når de skal vaksinere seg, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.

I Sverige skal denne gruppen skal i stedet få Pfizer, der forekomsten ifølge dataene de viser til er lavere.

Hjertebetennelser er en kjent mulig bivirkning fra mrna-vaksinene. Risikoen er større blant yngre, spesielt yngre menn.

Også Danmark dropper Moderna til alle under 18 år.

Det opplyser danske Sundhedsstyrelsen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

- Ut fra et føre-var-prinsipp vil vi framover utelukkende invitere barn og unge til å motta Pfizer-vaksinen, sier Bolette Søborg, enhetssjef i Sundhedsstyrelsen i uttalelsen.

Dette sier de i Norge

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen sier til TV 2 at de siste tallene viser at 173 personer har fått påvist hjerteposebetennelser og 95 har fått påvist betennelse i hjertemuskelen i Norge.

– Det er noe vi arbeider med å se hvordan ser ut i forhold til vanlige forekomster. Det forekommer til vanlig særlig på bakgrunn av virusinfeksjoner. Resultatene så langt i Norge tyder på at det er en økning hos vaksinerte, sier Madsen til kanalen.

Til Dagbladet sier han at Legemiddelverket overvåker tilfeller av perikarditt og myokarditt i Norge, og følger veldig nøye med på utviklingen.

- I Norge er det FHI som må ta stilling til bruken av Moderna-vaksinen framover. Legemiddelverket sørger for bivirkningsovervåking, og FHI kjenner til alle våre data.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer