FHI i ny risikovurdering: Venter betydelig økt smittespredning

Ifølge FHIs nye risikovurdering er omikronvarianten i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen.Foto: Annika Byrde / NTB
FHI-direktør Camilla Stoltenberg under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen.Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er stadig mer alvorlig. Antallet påviste tilfeller av SARS-CoV-2-infeksjon øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser, heter det i vurderingen.

Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær. Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, skriver FHI.

I en modellering av smittesituasjonen beregner FHI at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.

– Omikronvarianten er i ferd med å etablere seg i Norge og vil om kort tid bli dominerende. Dette vil gi betydelig økt smittespredning, skriver FHI.

Støre varsler nye coronatiltak denne uka

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener smittespredningen gjør det nødvendig med mer kraftfulle tiltak.

– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.

Han bekrefter at smitteverntiltakene vil bli justert allerede denne uka. Disse tiltakene vil gripe inn i hverdagen til folk, advarer han.

Støre sier målet nå blir å kontrollere smitten gjennom vinteren.

– Det har to hensikter, sier han.

– Det ene er å unngå at helsevesenet blir overbelastet, slik at det går ut over jobben de skal gjøre, både i sykehusene og i kommunene. Det andre er å sørge for at den sosiale og økonomiske belastningen ikke blir større enn nødvendig.

Det er omikron som utfordrer oss, fastslår statsministeren.

Så langt er det påvist 958 tilfeller av den nye virusvarianten i Norge. Omikron antas å være mer smittsom enn tidligere varianter, og vaksinene ser ut til å gi dårligere beskyttelse mot smitte.

Samtidig er det håp om at varianten kan være mildere enn delta. Men dette er fortsatt usikkert.

– Omikron endrer spillereglene. I dag har vi ikke nok kunnskap om mutasjonen, sier Støre.

Varselet om nye innstramminger kommer mindre enn en uke etter regjeringens forrige tiltakspakke.

Men slike endringer må vi bare venne oss til, mener Støre. Han understreker at han var påpasselig med å ta forbehold om dette da den forrige tiltakspakken ble presentert.

– Jeg sa også da at vi kan komme til å måtte komme tilbake med nye tiltak raskt. Og får vi kunnskap om det, så vil vi ikke nøle.

– Blir det mulig å feire jul i år?

– Ja, det blir det.

– Er vi på vei mot en nedstenging?

– Vi må forberede oss på tiltak som dessverre griper inn i hverdagen til folk.

Behov for ytterligere tiltak

– Vi mener det er behov for ytterligere tiltak, sier Line Vold i FHI. Ifølge henne har de gitt råd til regjeringen om innstaming pg at det haster.

– Vi ser alvorlig på situasjonen, sier Vold. FHI tror omikron kommer til å overta som dominerende variant i Norge i løpet av kort tid.

Toppmøte nå

Ifølge VG pågår det nå et møte mellom flere kommuner, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og kommuner hvor helseminister Ingvild Kjerkol har redegjort for skjerpede tiltak.

FHI-sjef Camilla Stoltenberg sier ifølge VGs kilder i møtet at det haster med nye tiltak nå.

Ny rekord for coronapasienter innlagt på sykehus

Det er 358 coronapasienter innlagt på sykehus mandag, 27 flere enn søndag. Dette er nok en rekord for antall innlagte.

109 er innlagt på intensivavdeling, som er tre flere enn søndag. Til sammen 62 pasienter får respiratorbehandling. Det er fire flere enn dagen før, opplyser Helsedirektoratet.

Også søndag var det rekord da 331 coronapasienter var innlagt på sykehus.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer