EU-kommisjonen foreslår pristak på russisk gass

EU-kommisjonen foreslår en makspris på russisk gass som importeres til unionens medlemsland.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Målet er veldig klart. Vi må kutte i Russlands inntekter, som lar Vladimir Putin finansiere den grusomme krigen mot Ukraina, sa kommisjonsleder Ursula von der Leyen da hun la fram fem forslag for å avhjelpe energikrisen i Europa.

Hun benyttet også anledningen til å påpeke at EU-landene allerede de er i gang med en dreining vekk fra russisk olje og gass og påpekte at Norge nå leverer mer gass til unionen enn Russland gjør.

– Arbeidet vårt gir resultater. Da krigen startet, stor russisk gass for 40 prosent av importen. Nå er den andelen ned i 9 prosent, påpekte von der Leyen.

– Dette er vanskelige tider, men jeg er overbevist om at europeerne har den økonomiske styrken, den politiske viljen og enheten som lar oss beholde overtaket.

Putin truer med å kutte gass og olje til alle land som innfører makspris

Russlands president Vladimir Putin advarer mot å innføre makspriser, og sier han vil stanse leveranser av olje og gass til alle land som begrenser prisene.

– Å begrense prisene, slik noen vestlige land vurderer, vil være en utrolig dum avgjørelse, sa Putin da han talte under Eastern Economic Forum i havnebyen Vladivostok i Russland onsdag.

Videre truet presidenten med totalstans i russiske leveranser til alle land som innfører noen form for makspriser på import av russisk brensel.

– Vi vil ikke levere noe i det hele tatt hvis det er i strid med våre interesser, i dette tilfellet våre økonomiske interesser, sa han, og la til:

– Det betyr ingen gass, ingen olje, ikke noe kull, ingen fyringsolje, ingenting.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer