EU-kommisjonen foreslår milliarder til Ukraina og europeiske bønder

EU-kommisjonen la onsdag fram en plan for matsikkerhet og foreslår milliarder til Ukraina og europeiske bønder.

Russland og Ukraina står for 34 prosent av all hveteproduksjon i verden, og krigen i Ukraina har ført til et kraftig prishopp og frykt for sult i mange land som er avhengige av matvareimport. Foto: AP / NTB
Russland og Ukraina står for 34 prosent av all hveteproduksjon i verden, og krigen i Ukraina har ført til et kraftig prishopp og frykt for sult i mange land som er avhengige av matvareimport. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Kommisjonen foreslår en nødhjelpspakke på 3,2 milliarder kroner, som skal sikre innbyggerne i krigsherjede Ukraina tilgang til livsnødvendige varer og tjenester.

EU-kommisjonen vil også gi 4,8 milliarder kroner i krisestøtte til jordbruket i medlemslandene.

– Det er på tide at EU viser solidaritet, hjelper Ukraina, innbyggerne der og bøndene der, men også sårbare land over hele verden som er avhengige av å importere mat og som nå står overfor høyere priser og potensiell mangel, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis onsdag.

EU-kommisjonen arbeider nå med en plan for å sikre at matvareproduksjonen i Ukraina opprettholdes, slik at landet både kan forsyne egne innbyggere og gjenoppta eksporten. Dette skjer i samarbeid med FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

– Vi kommer ikke til å la Ukraina i stikken. Vår fremste prioritet er å se til at ukrainerne har tilstrekkelig med mat, brensel og vann, sier jordbrukskommissær Janusz Wojciechowski.

Store produsenter

Saken er en av mange som skal diskuteres på torsdagens toppmøte i EU.

Ukraina produserte før invasjonen 10 prosent av all hvete, 13 prosent av all bygg og 15 prosent av all mais i verden, og 50 prosent av all solsikkeolje kom også fra landet.

Russland produserer 24 prosent av all hvete, 14 prosent av all bygg og 23 prosent av all solsikkeolje, men er som følge av krigen underlagt strenge internasjonale sanksjoner.

Krigen i Ukraina har derfor resultert i økte matpriser verden over, og på hvete har prisøkningen vært på hele 70 prosent.

Frykter sult

EU er særlig bekymret over hvilke dramatiske konsekvenser dette kan få for land der millioner av mennesker fra før trues av sult, som er helt avhengige av matvareimport og der lagrene nå er i ferd med å tømmes. Blant landene som nevnes er Jemen, Bangladesh, Sudan, Pakistan og Nigeria.

Det er ingen fare for matsikkerheten i EU, ettersom EU selv er en stor produsent og eksportør av korn. Krigen i Ukraina kan derimot få alvorlige følger for den globale matsikkerheten, konstaterer Dombrovskis.

Kommisjonen minner om at EU fra før har øremerket rundt 24 milliarder kroner i nødhjelp og bistand til verdens mest sårbare land for perioden 2021 til 2024.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer