Drevdal frifunnet for åtte av ni voldtekter i lagmansretten

Voldtektstiltalte Gaute Drevdal dømmes til ett år i fengsel. Ankesaken har gått i Borgarting lagmannsrett.

Borgarting lagmannsrett kom fredahg Foto: Berit Roald / NTB
Borgarting lagmannsrett kom fredahg Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): I lagmannsretten ble han (Gaute Drevdal) under varierende dissens frifunnet for åtte av de ni voldtektene og for seksuell omgang med mindreårig. Straffen for den ene voldtekten der domfellelsen ble opprettholdt (sovevoldtekt til seksuell omgang begått i 2005), ble etter fradrag for tidsforløpet satt til fengsel i ett år, heter det i en pressemelding fra Borgarting lagmannsrett.

Drevdal er dømt til ett års fengsel, for en voldtekt. Han ble dermed frikjent for åtte av ni voldtekter han var tiltalt for og for seksuell omgang med mindreårig.

Han dømmes likevel til å betale sivile krav på 150.000 kroner til tre av de fornærmede kvinnene, 120.000 kroner til to av de fornærmede kvinnene, mens han frikjennes for erstatningskravene for de fire resterende kvinnene.

Saken gikk i Borgarting mellom oktober og desember i fjor.

Sommeren 2020 ble Drevdal dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014. I tillegg ble han dømt til å betale de fornærmede i saken til sammen over 1,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning.

Drevdal har hele tiden nektet straffskyld og anket dommen til lagmannsretten.

De fleste av de fornærmede var en del av kultur- og utelivsmiljøet rundt Drevdal, som blant annet var redaktør for magasinet Natt & Dag mellom 1995 og 2004 og pressesjef i Hovefestivalen mellom 2007 og 2014. Han ble til å begynne med omtalt som «kulturprofilen» i mediene.

- Han er lettet

Vi var trygge på at dette ville bli resultatet, sier Gaute Drevdals forsvarer. Drevdal ble i lagmannsretten frifunnet for åtte av ni voldtekter.

– Vi er fornøyd med dette resultatet, og klienten er lettet. Basert på hvordan bevisførselen forløp, så var vi trygge på at dette ville bli resultatet – selv om vi forventet frifinnelse også på det eldste forholdet, sier Gaute Drevdals forsvarer Victoria Holmen til NTB.

Tingretten dømte i 2020 Drevdal til 13 og et halvt års fengsel for voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014.

– Det er godt å se at lagmannsretten skiller mellom bevis og påtalemyndighetens engasjement for å få han dømt. Saken er en illustrasjon på at sterke krefter kan etablere en suggesjon som det er krevende å stå imot, sier Holmen.

– Vi har desto større respekt for lagmannsrettens dom.

Bistandsadvokat: Klienten min er i sjokk

Gaute Drevdal ble i lagmannsretten dømt for én voldtekt, men ble frikjent for blant annet seksuell omgang med en 15 år gammel jente. Hun er svært overrasket.

– Akkurat nå er hun i sjokk. Klienten min er naturlig nok svært overrasket over resultatet. Vi sitter og gjennomgår dommen nå, sier bistandsadvokat Marte Brodtkorb til Nettavisen.

Drevdal ble i tingretten dømt til 13,5 års fengsel for ni voldtekter og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014. Brodtkorp representerer den da 15 år gamle jenta.

Lagmannsretten frikjente Drevdal for dette forholdet under dissens og dømmer han til ett års fengsel for ett tilfelle av sovevoldtekt.

Tilbake til Sol.no

Mer om