Dødstallene i Norge har aldri vært lavere enn i 2020

Norge hadde ingen overdødelighet i 2020, men det samlede fruktbarhetstallet var nok en gang det laveste som er blitt målt, viser tall fra SSB.

Fødselstallene fortsetter å synke i Norge. I fjor var det samlede fruktbarhetstallet (SFT) på 1,48 barn per kvinne – det laveste som noen gang er målt. I 2009 var SFT på1,98. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Fødselstallene fortsetter å synke i Norge. I fjor var det samlede fruktbarhetstallet (SFT) på 1,48 barn per kvinne – det laveste som noen gang er målt. I 2009 var SFT på1,98. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for koronapandemien var dødstallene lave i fjor. Det døde 40.611 personer, 73 færre enn i 2019.

På en gjennomsnittsdag er det 110 dødsfall. Dersom vi måler antall døde i prosent av folkemengden, har vi aldri hatt lavere dødstall, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mens koronapandemien i flere land og regioner ga stor overdødelighet i fjor – EUs statistikkbyrå Eurostat registrerte en overdødelighet på mer enn 450.000 døde i EU-landene bare mellom mars og november – var dette ikke tilfelle i Norge.

Færre barn blir født

Fødselstallene fortsatte å synke. Det ble i fjor født 52.979 barn i Norge, ifølge SSB : Det var 8.800 færre enn i 2009. Det ga et samlet fruktbarhetstall (SFT) på 1,48 barn per kvinne.

– Nedgangen i fruktbarheten er en trend som har pågått i over ti år, så dette er ikke overraskende tall. Fruktbarheten har sunket med et halvt barn per kvinne siden 2009, da SFT var på 1,98, sier Espen Andersen i SSB.

Byrået poengterer at lavere fruktbarhet ikke kan tilskrives pandemien. De aller fleste barna som ble født i fjor, ble unnfanget i god tid før de første koronarestriksjonene i mars.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer