Så mange flyktninger skal Norge ta i mot

Disse kommunene har sagt nei til ukrainske flyktninger

Over 300 kommuner har sagt de vil ta imot ukrainske flyktninger. Fem har sagt nei og 48 har ikke svart.

Hemsedal er blant kommunene som har takket nei til å ta i mot flyktninger. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Hemsedal er blant kommunene som har takket nei til å ta i mot flyktninger. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Ifølge integrerings- og mangfoldsdirektoratet er det ventet at mange ukrainere vil ankomme Norge i tiden fremover, og kommunene vil bli bedt om å bosette 35 000 flyktninger i 2022. Spørsmålet mange stiller seg er hvor disse flyktninger blir bosatt.

Disse kommunene tar i mot flest flyktninger

Det er til sammen cirka 300 kommuner som har sagt at de har plass til 21 960 flyktninger i Norge. Oslo er den kommunen som har meldt at de kan ta ta i mot flest med 2000. Bergen har sagt ja til 1000 flyktninger, Indre Østfold 600, Tromsø 550. Kristiansand 500 og Trondheim 300.

Per mars 2022 er det til sammen:

  • 22 kommuner som sier de vil ta imot 200 eller flere flyktninger
  • 35 kommuner sier de vil ta i mot mellom 100 og 200
  • 80 kommuner sier har har mulighet til å ta i mot mellom 50 og 100.
  • Det er også 30 kommuner som har sagt at de har plass til alt mellom fem og 30 ukrainske flyktninger.

- Behovet for bosetting er stort. Jeg vil ha en god og åpen dialog med kommunene om hvordan kapasiteten til å bosette kan økes ytterligere. Jeg er glad for at så mange kommuner ønsker å bidra, sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen tidligere i mars.

Disse kommunene tar ikke i mot flyktninger

Så langt er det fem kommuner som har takket nei til flyktninger. Det gjelder Gjemnes, Hemsedal, Lurøy, Marker og Osen.

Den ukrainske flyktningen, Maria Bilugina ankommer til mottakssenter i Råde. Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde, der UDI og flere andre aktører prøver å ta unna for de mange ankomstene.Foto: Javad Parsa / NTB
Den ukrainske flyktningen, Maria Bilugina ankommer til mottakssenter i Råde. Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde, der UDI og flere andre aktører prøver å ta unna for de mange ankomstene.Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Sør-Varanger var i utgangspunktet på listen over kommuner som har sagt nei, men ifølge NRK er kommunen fjernet fra listen da de ikke skal ha sagt nei, men heller venter på en avklaring fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Også Gjemnes kommune var på listen over kommuner som har takket nei til flyktninger, men ifølge Tidens Krav har ordfører Knut Sjømæling ser kommunen nå på hvilke muligheter de har for å huse flyktingene allikevel.

– Vi har fått mange henvendelser om mulig husrom og har også blitt kontaktet av personer som snakker russisk og ukrainsk i kommunen som har meldt seg som tolker. Vi er åpne for å ta imot flyktninger også denne gang, har Sjømæling uttalt til avisa.

Det er ulike årsaker til at de ulike kommunene har takket nei til flyktninger. Noen sier de mangler erfaringer, mens andre har ikke plass på grunn av sesongarbeidere.

I tillegg til ukrainske flyktninger er det også andre flyktning-grupper som skal bosettes i Norge i løpet av 2022, derfor er det viktig at kapasiteten til å ta i mot flyktninger i kommunene kan justeres alt etter hva som er behovet.

Ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet må kommuner som vedtar å bosette flyktninger belage seg på at det er flyktninger av alle nasjonaliteter.

- Regjeringen forbereder Norge på en flyktningkrise som kan bli større enn vi noen gang har sett. Vi fortsetter å oppskalere mottakskapasiteten kraftig, sørger for at ukrainske flyktninger kan registrere seg hos politiet flere steder i landet og styrker PU for å ha større kapasitet på mottakssenteret på Råde, har justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl uttalt.

Se hele oversikten over kommunene som tar i mot flyktninger, og hvor mange her.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer