Tips på restauranter

Dette skal du tipse ute

Usikker på hva du skal tipse i Norge og i utlandet? Her er oversikten.

TIPS: Alt fra ingenting til 25 % er vanlig å tipse. Foto: NTB
TIPS: Alt fra ingenting til 25 % er vanlig å tipse. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Se for deg scenarioet: Du sitter på en bar eller restaurant, servicen har enten vært upåklagelig eller så som så. Så kommer regningen. Det store store spørsmålet som alltid dukker opp er «Hvor mye bør jeg tipse?».

Tipse i Norge

Det er ingen regler for tipsing i Norge. Det regnes som frivillig om man som gjest ønsker å gi tips her til lands.

I Norge er det ikke slik at servitørene er avhengig av tips for å ha en grei inntekt, slik som det er i en del andre land.

Kommunikasjonsdirektør i Virke, Kjetil Sviland har tidligere sagt til Dinside at siden det er frivillig å tipse i Norge kan man se på det som en hyggelig gest om man er ekstra fornøyd. Mellom 10 og 15 prosent bør være et fint sted å legge seg, mener han.

Spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand sier til KK at man i utgangspunktet ikke trenger å tipse når man er ute på restaurant i Norge, men også hun påpeker at det kan være en hyggelig gest dersom man er fornøyd med servicen og maten.

Man skal dog ikke føle at man må.

Sviland anbefaler å droppe tipset om man ikke er fornøyd eller at maten eller servicen ikke står til forventningene.

Tipse i utlandet

I motsetning til i Norge er det flere land hvor servitører og servicearbeidere er avhengig av tips for å ha en grei inntekt. Her forventes det at du tipser og noen steder er tipsen allerede lagt inn i regningen når du betaler. Hvor mye man anbefales å gi i tips varierer fra land til land.

Reiseselskapet Ving har tidligere laget en guide med hva som er vanlig å tipse i de ulke landene.

Hellas: Her forventes det at det tipses 10% av regningen. Dette gjelder selv om Service Charge er inkludert.

Italia: Her er tipset på 20% som regel allerede inkludert i regningen, men om men er ekstra fornøyd kan man legge på et par euro ekstra.

Spania og Kanariøyene: Om man kun har drukket en kopp kaffe er det ikke vanlig å tipse, men om man har en større restaurantregning er det vanlig å gi noen euro basert på hvordan servicen og kvaliteten på maten har vært.

Kroatia: I Kroatia er det er det vanlig å gi 5 til 10 prosent av regningen ute på restauranter.

Frankrike: I Frankrike er tipsen på 15 % inkludert i regningen, og man er fornøyd med servicen er det høflig å legge ingen et par euro ekstra.

Portugal: I Portugal avhenger tipsene av hvor man befinner seg. I områder med mye turisme er det vanlig å tipse mellom 10 og 15 % av regninger, men om det er mer lokale restauranter er det ikke vanlig med tips.

Tyrkia: I Tyrkia er det noe variasjon med hva som er vanlig å tipse på restauranter. Alt fra 5- 15 prosent er vanlig, avhengig av spisestedet. Er det en finere restaurant er det vanlig å tipse mer.

Kypros: Her er det vanlig å tipse 10 %, men kun om du er fornøyd med servicen.

England: I England er det mange steder som allerede har inkludert en serviceskatt på 12,5 prosent, dersom det ikke er det, er det vanlig å tipse cirka 10 %.

USA: I USA forventer alle servitører tips. Her er opereres prosenten med hvor fornøyd du er. Tipser du 10 % betyr det at du ikke er fornøyd, tipser du 15 % betyr det at du opplevde servicen som OK. 20 % betyr at du er fornøyd og 25 % betyr at du er veldig fornøyd. I de fleste storbyene oppfattes 20 % som bra tips.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer