Dette betyr flyalarmen

Dette skal du gjøre om flyalarmen går

Sivilforsvarets sireneanlegg skal varsle befolkningen ved akutt fare. Dette skal du gjøre om alarmen går.

En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo. I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo. I fredstid tester Sivilforsvaret alle landets tyfoner to ganger i året, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

I Norge er det cirka 1250 varslingsanlegg spredt rundt om i landet. Når signalene går skal de kunne høres av over halvparten av befolkningen. Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare. I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling.

I fredstid kan varslingen blant annet være gassutslipp fra industri, men i krig kan varslingsanleggene brukes ved fare for flyangrep.

Testes to ganger i året

Varslingsanleggene testes to ganger i året, vanligvis den andre onsdagen i januar og i juni. Signalet som da sendes ut betyr «søk informasjon». Informasjonen skal søkes etter på radio, TV. aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier. Når lyden testes kommer det tre signalserier med ett minutts opphold mellom hver serie, deretter tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom.

Hva gjør man om alarmen går?

Dersom flyalarmen mot formodning skulle gå utenom når det er øvelse i Norge vil signalene enten være tre signalserier med ett minutts opphold mellom hver serier, og deretter tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom. Dette betyr det samme som når det er øvelse med varslingsanleggene - søk informasjon.
Om sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det «fare for angrep - søk dekning». Det er dette signalet som brukes om det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.

Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt betyr det at faren er over.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer