Sommerferien

Dette må du vite om coronapass før du skal ut å reise i sommer

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og mange skal kanskje til utlandet for første gang på lenge. Dette må du vite om coronapasset før du drar på ferie.

Dette må du tenkte på i forbindelse med reise og coronasertifikatet i sommer. Foto: NTB
Dette må du tenkte på i forbindelse med reise og coronasertifikatet i sommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Her til lands er det mange som har glemt at corona fortsatt eksisterer og det er verken tiltak eller noen krav om å vise coronapass. Men om man skal reise til utlandet i nærmeste fremtid, eller til sommeren, er det viktig å huske på at flere land i Europa fortsatt krever gyldig europeisk coronasertifikat ved innreise.

Sjekk reglene

De fleste land i Europa krever enten bevis på vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ coronatest 72 timer før avreise. Noen land som Sverige, Danmark og Storbritannia har ingen innreiserestriksjoner. Flere land krever i tillegg til gyldig coronaserifikat at man på forhånd har fylt inn et innreiseskjema før ankomst.

Det er lurt å sjekke reglene en stund før avreise slik at man er forberedt på hvilke regler man skal forholde seg til når man ankommer landet man skal reise til. I tillegg er det lurt å sjekke at alt stemmer med coronasertifikatet.

Informasjon om hva man skal forholde seg til i landet man planlegger å reise til finner man som oftes hos landets lokale nettsider. Man kan også sjekke den norske regjeringens reiseinformasjon her.

Dette gjelder for coronasertifikatet

Om man har fått tre vaksinedoser er det ingen problemer med gyldigheten på coronasertifikatet, og det kan fint brukes ved innreise til EU og EØS-land.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier til TV 2 at om man har tre vaksinedoser er det i utgangspunktet ingen utløpsdato på coronasertifikatet, men av sikkerhetsmessige årsaker er utløpsdatoen satt til 90 dager, men at den endrer seg hver gang man logger inn og vil alltid være 90 dager fram i tid.

Om man er under 18 år vil to vaksinedoser holde for å få grønt sertifikat.

Om man har to vaksinedoser kan det være lurt å sjekke coronaserifikatet før avreise. Coronasertifikatet er tilgjengelig på helsenorge.no. Det kan lastes ned på mobil, PC eller nettbrett.
Det blå sertifikatet gjelder for grensepassering i EU/EØS.

Påvist covid-19 gir gyldig coronasertifikat basert på gjennomgått sykdom fra dag 11-180 (som tilsvarer rundt 6 måneder). Når gyldighetsperioden har utløpt, trengs enten en oppfriskningsdose, en ny periode med gyldig sertifikat basert på påvist covid-19, eller eventuelt negativ test (i land som tillater det) for å få gyldig coronasertifikat.

1. februar besluttet EU at fullvaksinerte må ta oppfriskningsdose dersom det har gått 270 dager (cirka 9 måneder) siden siste vaksinedose for å ha et gyldig coronasertifikat. Noen land vil derfor kunne kreve en oppfriskningsdose dersom det har gått over 270 dager siden forrige dose.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer