Disse coronareglene gjelder nå

Dette må du gjøre om du får corona nå

Ifølge FHI ser det ut til at Norge er på vei inn i en ny smittebølge. Hva gjelder egentlig om man blir smittet nå?

Hva gjelder egentlig om man blir smittet med corona nå. Foto: NTB
Hva gjelder egentlig om man blir smittet med corona nå. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Antallet covid-19-tilfeller øker i en rekke land i Europa. Også i Norge øker smitten nå.

Ny smittebølge

Det er den nye og mer smittsomme varianten omkiron BA.5 som særlig sprer seg. Varianten som de fleste nordmenn har blitt smittet av er BA.1 og BA.2.
Ifølge det europeiske smitteverninstituttet ECDC sprer BA.5 seg fordi den er i stand til å omgå immunresponsen gitt fra tidligere smitte eller vaksinering, «særlig hvis denne har svekket seg over tid».

FHI mener at Norge sannsynligvis er på vei inn i en ny smittebølge.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg sier til TV 2 at de har regnet med at det vil komme en nye smittebølge.

- Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at det kan komme tidligere, også allerede om sommeren, sier hun til kanalen.

Om du får corona nå

Vi har ingen restriksjoner om man er smittet med coronaviruset i Norge lenger. Tidligere har karantene og isolasjon opp til 14 dager vært noe vi har måtte forholde oss, men det er det slutt på.

Rådene gjelder nå ved nyoppståtte luftveissymptomer og er å holde seg hjemme når man føler seg syk, uavhengig av årsak.

Ifølge Helsenorge bør du holde deg hjemme om du har luftveissymptomer. Det kan være hodepine, tett nese, feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenn tilstand. Rådet er å holde deg hjemme til formen føles bra. Restsymptomer som rennene nese, snørr, hes stemme og litt hoste er greit.

Om du er smittet med luftveisinfeksjoner eller har lufveissymptomer er rådet videre å unngå kontakt med personer som har risiko for å bli alvorlig syke. Selv om personer i risikogruppene er godt beskyttet mot alvorlig sykdom dersom de er vaksinert er det likevel noen grupper som har økt risiko for å bli alvorlig syke.

Det er ikke like mange teststasjoner rundt om i landet lenger, og med oppheving av regler og restriksjoner er det ikke like mange som testes med en PCR-test, men om man mistenker smitte, eller har tatt en hjemmetest og ønsker en bekreftende test for å få gyldig coronasertifikat kan man testes. I tillegg kan alle som ikke har fått 3. vaksinedose testes, alle som har fått to vaksinedoser og har hatt corona for mer enn 3 måneder siden testes, i tillegg til barn under 16 år.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer