Kleskode i bryllup

Dette kan du ikke ha på i bryllup

Etter to år med pandemi og utsettelser er bryllupssesongen virkelig i gang. Men hva betyr kleskoden på invitasjonen?

Invitert i bryllup og er usikker på kleskoden? Dette betyr dem. FOTO: NTB
Invitert i bryllup og er usikker på kleskoden? Dette betyr dem. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det kan være vanskelig å kle seg til bryllup, og det kan være vel så vanskelig om ikke vanskeligere å tolke kleskoden som står skrevet i invitasjonen.

Hva betyr kleskodene?

Når bryllupsinvitasjonen kommer i posten står det gjerne hva slags antrekk som forventes av gjesten til feiringen. Det kan bland annet være pent antrekk, dress, mørk dress, smoking eller galla. Spørsmålet er bare: Hva betyr de ulike kleskodene?

Pent antrekk

Om det står kleskode «Pent antrekk» på bryllupsinvitasjonen betyr det i all hovedsak at kleskoden er noe uformell. Det betyr dog ikke at du som gjest kan kle deg i hva som helst, du bør fortsatt legge inn en innsats for å pynte deg - ikke kle deg i hverdagsklær. For jenter og damer bør kjolene rekke kortest til knærne. Her tillater kleskoden lysere og mer fargerike antrekk også. Kvinner kan også komme i en pen buksedress. For menn kan du velge en lys dress, eller pen dressbukse med jakke til. Det er også lov å eksprimentere med ulike stoffer som lin.

Dress

Dersom det kun står «dress» i invitasjonen er beskjeden relativt klar. I hvert fall for menn. Kom i dress. Kleskoden er mindre formell enn «mørk dress», men det bør fortsatt være en ensfarget eller diskré mønstret dress. Om man ønsker kan man bruke en lysere dress på formiddagen, og til middag og kvelds skifte til en mørkere dress og svarte sko.
Når det kommer til damene er det penkjole eller en pen drakt som gjelder her også. Om man går for kjole skal lengden rekke til knærne eller være lengre. Sommerlig mønster er også innafor her.

Mørk dress

Igjen er beskjeden ganske klar for menn om det står «mørk dress» på invitasjonen. En mørk dress som enten er svart, mørkeblå er riktig her. I noen tilfeller tillates også en mørkegrå dress, men her kan det være lurt å sjekke på forhånd. Til en mørk dress skal det være hvit skjorte med slips eller sløyfe, pene dressko og matchende belte.
Damene kan ha lang eller knelang kjole.

Smoking

Kort fortalt betyr smoking for menn en smoking med fult tilbehør med svart sløyfe og hvit skjorte. Smokingen er som regel svart, men kan også være midnattsblå med svarte jakkeslag i silke. For damer skal stilen være formell. Det bør være lang kjole, men man kan også ha en klassisk cocktailkjole. Her er normen å unngå mye utrigning og gjennomsiktige kjoler. Man skal også styre unna hvitt for å ikke konkurrere med bruden. Sort og rødt er også noe man skal styre unna. Om man bærer rødt i bryllup sies det at man har hatt samleie med brudgommen. Burgunder er dog mer passende.

Galla

Galla er den mest høytidelige og formelle kleskoden. Om det står «Galla» på invitasjonen bør du være påpasselig med at du kler deg riktig. Det betyr livkjole og hvitt for menn og fotsid kjole for kvinner. Som mann kan du også bruke militær gallauniform eller bunad. Bunaden kan også damer bruke. Om du som mann velger bunad er regelen at kvinnen du kommer med også skal bære bunad.

Tilbake til Sol.no