Flystreik

Dette har du krav på om flystreiken rammer deg

Sommerferien er i gang for mange og flere har booket utenlandsreiser, men hva gjør man om flyet blir kansellert av en eventuell flystreik?

Dette har du krav på under flystreik. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette har du krav på under flystreik. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

I natt ble det klart at streiken blant bakkeansatte på flyplasser ble avverget, men flystreiken fortsetter. Widerøe kansellerer i alt over 30 flyvninger tirsdag som følge av flytekniker-streiken. I tillegg kansellerer Norwegian ni av onsdagens avganger både innenlands og utenlands. Hos SAS går foreløpig alt som normalt, men onsdag 29. juni blir det klart om 900 SAS-piloter også går ut i streik.

Dette har du krav på

Når det dreier seg om flystreiker er dett viktig at du som passasjer er klar over hva du har krav på dersom din reise blir innstilt. Ifølge Forbrukerrådet er det viktig at du ikke avbestiller reisen din selv om den står i fare av å rammes av streiken.

- Avbestiller du selv har du nemlig ikke krav på refusjon, noe du har om du venter til flyet blir innstilt, forteller Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Videre anbefaler de å vente til avgangen faktisk kansellers - da har du svært gode rettigheter.

Kan få erstatning

Dersom flyavgangen blir innstilt eller er mer enn fem timer forsinket som følge av streik har du krav på å få ombooking så fort som mulig, ombooking til et senere tidspunkt eller pengene tilbake for reisen.
Ifølge Frende kan du også kreve alternativ transport. I tillegg har du krav på mat og drikke ved forsinkelser på to timer innenlands, eller tre-fire timer på utenlandsflygninger avhengig av reiselengde. Du vil også ha krav på overnatting og videretransport ved behov.

Forbrukerrådet sier at i tillegg til refusjon eller ombooking vil passasjerer som får flyturen kansellert eller er mer enn fem timer forsinket, ha krav på en standardisert økonomisk erstatning.

Hvor mye du har krav på varierer på bakgrunn av standardiserte satser.

Forbrukerrådet har en flykalkulator som enkelt regner ut hva du har krav på. Sjekk hva du har krav på her.

Forsikring dekker ikke streik

Det er viktig å huske at reiseforsikringen din ikke dekker tap som følge av steik.
NRK har tidligere skrevet om at flystreik skaper telefonstorm hos forsikringsselskapene.

Kommunikasjonsdirektør, Andreas Handeland i If, sier til kanalen at en forsikring dekker ikke streik, ikke fordi selskapene ikke ønsker å hjelpe til, men fordi de ikke skal blande seg inn i en arbeidskonflikt.

Reisende må derfor ikke regne med å få hjelp av forsikringsselskapene om flyet blir kansellert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer