Hva slags våpen har Norge?

Dette er Norges våpen

I helgen ble det klart at blant annet EU og USA sender utstyr og våpen til Ukraina. Norge sender enn så lenge forsvarsmateriell.

Javelin er et bærbart panserkampsystem som det norske forsvaret har. Foto: Forsvaret
Javelin er et bærbart panserkampsystem som det norske forsvaret har. Foto: Forsvaret Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

En rekke land sender våpen, ammunisjon og forsvarmateriell til Ukraina for å hjelpe i kampen mot Russland.

Det kan også Norge komme til å gjøre snart, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet i Politisk kvarter på NRK.

Foreløpig er det bestemt at Norge vil sende militært beskyttelsesmateriell til Ukraina.

Selv om Norge foreløpig ikke sender våpen og ammunisjon direkte til Ukraina, sender Danmark norskproduserte våpen. Også Nederland sender norskprodusert ammunisjon til landet. Formelt må Danmark og Nederland henvende seg til Norge for å få lov til å sende våpnene og ammunisjonen videre, men Norge vil ikke stoppe dem.

Dette skal Norge sende

Norge skal sende følgende utstyr til Ukraina, opplyser talsperson Endre Nedberg i Forsvaret til NRK:

 • 1500 skuddsikre vester
 • 5000 hjelmer
 • 15.000 feltrasjoner
 • 1000 komplette vernemasker med filter
 • 2000 soveposer
 • 10.000 liggeunderlag
 • Noe bekledning.

Tallene på utstyr som faktisk sendes kan avvike noe fra dette, fordi det kan være feil på enkeltutstyr.

Utstyret tas fra Forsvarets egne beredskapslager. Søndag kveld lovet Norge å bistå Ukraina med militært utstyr. I tillegg har Norge åpnet for at norskprodusert ammunisjon kan videreeksporteres til Ukraina.

Både Danmark og Sverige sender våpen til Ukraina, men Norge har enda ikke fattet en beslutning på dette.

Dette er våpnene Norge har

Om det skulle bli aktuelt for Norge å sende våpen til konflikten er enda ikke klart, men om det skulle skje har Norge et stort våpenlager.

På forsvarets hjemmesider finnes det en oversikt over alt materiell det norske forsvaret har tilgang til. Hva som eventuelt skal sendes vet man ikke, men dette er våpnene Norge har.

 • 84 mm rekylfri kanon: 84 mm rekylfri kanon er et rekylfritt panservernhåndvåpen. Kanonen kan fyre av flere ulike typer granater som for eksempel lys-, røyk-, spreng- og pansergranater.
 • AG-HK416 granatutskytingsrør: AG-HK416 granatutskytingsrør blir brukt frittstående eller montert på HK416. Granatutskytingsrøret kan skyte flere typer ammunisjon.
 • Barrett M82 – skarpskyttargevær: Barrett M82 12,7mm blir blant annet brukt av skarpskytterer og stormingeniører. Våpenet har stor rekkevidde og kaliberen egner seg godt til å ødelegge miner eller andre eksplosiver på avstand.
 • HK416 – automatgevær: Våpenet kommer med rødpunktsikte og lykt som en kan feste på såkalte Nato-rails. Granatkaster og annet tilbehør kan en feste på våpenet slik at det er lett å tilpasse etter behov.
 • HK417 – skarpskyttargevær: Våpenet er et gassdrevet, halvautomatisk våpen og blir levert med picatinnyskinner for påmontering av siktemiddel og annet tilbehør.
 • Javelin – panservernvåpen: Javelin er et bærbart panserkampsystem. Systemet består av tre deler. Et sikteenhet (Command Launch Unit), en trefot og selve missilet. Siktet har et svært godt termisk kamera som også gjør det godt egnet som observasjonsverktøy.
 • M72 – panservernvåpen: Våpenet er laget som et uttrekkbart rør som fungerer som emballasje for raketten. Våpenet blir fyrt av fra skulderen. Det er ikke mulig å lade våpenet på nytt etter at det er fyrt av.
 • MINIMI – lett maskingevær: Dette er et mindre maskingevær. Det trengs bare en soldat for å håndtere det.
 • MP5 – maskinpistol: Våpenet finnes i to utgaver: A2N med fast kolbe og A3N med innskyvbar kolbe. Siktemiddel og lys kan bli montert på våpenet.
 • MP7 – maskinpistol: Maskinpistolen er svært liten og kompakt. Den egner seg derfor godt til personell som tjenestegjør på kjøretøy der det ofte er liten plass. Våpenet har Nato-rails for påmontering av siktemiddel, lys og annet tilbehør.
 • P80 – halvautomatisk pistol: P80 blir brukt som sekundærvåpen av de fleste avdelinger i Forsvaret, og av alle avdelinger som deltar i internasjonale operasjonar.
 • Sjømålsmissilet NSM: Sjømålsmissilet NSM (Naval Strike Missile) er norskutviklet. Missilsystemet er spesielt utviklet med tanke på å utnytte terrenget – både over land, i skjærgården og over åpne hav i jakten på målet. NSM er vanskelig å oppdage på radar, og har høy manøvreringsevne og stor treffsikkerhet.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer