Dette er FHIs smittevernråd for julefeiringer

Også i år legger pandemien en demper på julefeiringen. For å redusere smittespredningen, må vi begrense samvær med familie og venner, skriver FHI i sin anbefaling.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog i forbindelse med at omikron-varianten er påvist i Norge.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog i forbindelse med at omikron-varianten er påvist i Norge.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

(Sol.no): Helsetjenesten er under press, det er høye smittetall og mange som har behov for helsehjelp. Den nye omikronvarianten øker i forekomst, og det ser ut til at den har betydelig høyere potensiale for smittespredning enn deltavarianten.

– For å redusere risiko for smitte, bør vi begrense sosialt samvær og tenke nøye gjennom hvem vi vil prioritere å møte i julen, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold.

Her er FHIs smittevernråd for julefeiringer

Det er gitt en nasjonal anbefaling om å ikke ha flere enn 10 gjester hjemme. Samtidig åpnes det for at alle kan ha eller delta i ett selskap med inntil 20 gjester én gang (i tillegg til de du bor sammen med).

– Det betyr ikke at du kan ha 10 ulike gjester hver dag, eller ha besøk av 20 gjester en dag og så dra på besøk der du er en del av andres selskap med 20 gjester de andre dagene i julen. Tenk gjennom hva som er nødvendig av sosiale sammenkomster og overnattinger, og hva du kan klare deg uten, anmodner Vold.

– Samtidig oppfordrer jeg til å ta hensyn til og inkludere enslige og andre som kan falle utenfor.

 • Symptomer og sykdom: Bli hjemme eller avlys besøket hvis du eller noen av de du bor med har symptomer på nyoppstått luftveisinfeksjon. Dette er ett av de viktigste tiltakene for å begrense smittespredningen. Det kan være lurt å ha en plan for hva du gjør hvis noen blir syke. Det kan bety at du/dere må feire julen alene eller delta digitalt. Får du luftveissymptomer bør du også teste deg:
 • Hold avstand: Husk minst 1 meters avstand mellom personer som ikke bor sammen eller er tilsvarende nære. Selv om du kan ha inntil 20 gjester en av dagene, kan du ikke ha flere enn du har plass til. De som ikke bor sammen, må kunne holde 1 meters avstand. 
 • Samme gruppe: En måte å begrense antall kontakter på er å holde seg til samme gruppe, der de samme personene møtes over tid. Avstandsrådene gjelder imidlertid fortsatt innad i gruppen. 
 • Overnattingsbesøk: Den nasjonale anbefalingen om maksimalt 10 gjester på besøk, i tillegg til de som bor i husstanden, gjelder for overnatting også. Du bør imidlertid ikke innlosjere flere enn at du kan sikre minst 1 meters avstand mellom personer som ikke tilhører samme husstand eller er tilsvarende nære.  
 • Smittestopp: Last ned og sjekk at Smittestopp-appen er aktiv på telefonen. Ved hjelp av appen kan du raskt få beskjed eller melde fra om smitte til andre app-brukere, og på den måten bidra til at færre blir smittet og syke.
 • Vær nøye med hoste- og håndhygiene. 
 • Alkohol: Husk at alkohol og festlig lag kan gjøre det vanskeligere å følge smittevernrådene.  
 • Utendørs: Vi oppfordrer flest mulig til å treffes utendørs. Da kan dere være flere sammen uten at det innebærer høy smitterisiko, såfremt dere holder god avstand.   
 • Delt omsorg: Barn og unge som har skilte foreldre med delt omsorg kan ha normalt samvær med sine foresatte. Ved smitte i ett eller begge hjem, følges smittevern- og karanteneråd. 
 • Risikogrupper: Det er viktig å ha sosial kontakt og ikke isolere seg, spesielt i jula og andre høytider. Når eldre og andre personer i risikogrupper har tatt anbefalte vaksinedoser (inkludert oppfriskningsdose), og de besøkende er fullvaksinerte, så er det stort sett tilstrekkelig å følge de samme smittevernrådene som andre. Da kan de også vurdere om de ønsker å være tett på uvaksinerte barn uten luftveissymptomer. For å redusere risiko kan det vurderes å redusere antall gjester som kommer på besøk.

  Råd og informasjon til risikogrupper og deres pårørende

 • Uvaksinerte voksne: Uvasinerte voksne anbefales å redusere sosial kontakt og beskytte seg selv og andre med flere andre smitteverntiltak.
 • Hytteopphold: Ved reiser til hytte/fritidsbolig gjelder de samme rådene som for gjester og overnattingsbesøk i eget hjem.  
 • Reiser: For mange kan det være viktig å reise for å besøke familie eller venner i julen. Det er like strenge tiltak de fleste steder i landet, men vær oppmerksom på at enkelte kommuner kan ha enda strengere tiltak enn de som gjelder nasjonalt. Dersom du reiser fra et område med mye smitte, bør du være ekstra forsiktig. Den kan være lurt å begrense kontakt med andre i dagene før reisen, og eventuelt de første dagene etter ankomst. Det gjelder særlig før du skal treffe personer med økt risiko for alvorlig sykdom. 
 • Sykdom på reise: Blir du syk før reisen bør du holde deg hjemme. Blir du syk mens du er på reise, bør du returnere til bostedskommunen din hvis du er frisk nok og kan reise på en måte som ikke fører til at du smitter andre (for eksempel ved å unngå å bruke offentlig transport).

Tilbake til Sol.no

Mer om