Eurovision 2022

Dette er favorittene til å vinne årets Eurovision

På lørdag er det finale i Eurovision 2022 i Torino i Italia. Norge er allerede videre fra den første semifinalen, men om vi når helt til topps er enda ikke sikkert.

Subwoolfer på scenen under tirsdagens semifinaler i Eurovison 2022. Foto: NTB
Subwoolfer på scenen under tirsdagens semifinaler i Eurovison 2022. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Programmet som mange elsker å hate har en lang historie. Allerede første konkurranse ble arrangert i 1956 med syv deltakende nasjoner.

Et av formålene med Eurovision Song Contest var å bidra til forsoning i Europa etter andre verdenskrig. Det ble satset på en musikkonkurranse ettersom at musikken er et universelt språk man forstår på tvers av landegrenser.

Så mange ganger har Norge vunnet

Norge deltok for første gang i konkurransen i 1960, men har til tross for gjentakende deltakelser kun vunnet selve konkurransen tre ganger.
Det var ikke før i 1985 Norge først tok hjem den første seieren i konkurransen. Det var Bobbysocks med låten «La det swinge». Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen var damene bak Bobbysocks og det var Rolf Løvland som komponerte låten de vant med.

Det skulle gå ytterligere ti år før Norge igjen stod på toppen av pallen i Eurovision. Denne gangen var det gruppen Secret Garden med låten «Nocturne» som vant. Igjen var Rolf Løvland som hadde komponert låten. Låten ble ansett som unik i Eurovision-sammenheng og bestod kun av 24 ord.
I 2009 sendte vi Aleksander Rybak til Russland og Moskva med bidraget "Fairytale" og det er sist Norge vant konkurransen. Seieren var dog en utklassing av konkurrentene og det ble ny rekord i konkurransen med 387 poeng til Rybak.

Dette sier oddsen i år

Det ble tidlig kjent at Ukraina lå godt an til å vinne årets konkurranse. De topper listene hos de fleste bettingselskapene. Det er likevel gode odds for flere deltakerland, skal vi tro bettingselskapene.

Ifølge Eurovisionworld ligger også Norge godt an på oddsen. Norge med Subwoolfer og låten «Give that wolf a banana» ligger foreløpig på en sjetteplass skal vi tro bettingselskapene.
Ellers er det som tidligere nevnt Ukraina med Kalush Orchestra og låten «Stefania» som topper listene.

Sverige ligger foreløpig på en andre plass, Italia tredje, Spania fjerde, Storbritannia femte, Norge sjette, Hellas syvende, Polen åttende, Nederland niende og Serbia på en foreløpig tiende plass.

Da gjenstår det bare å se under lørdagens finale om Norge kan ta sin fjerde seier, eller om det blir Ukraina slik som bettingselskapene spår.

Tilbake til Sol.no