Hva er en oligark?

Dette er en oligark

I forbindelse med konflikten med Russland og Ukraina ser vi ordet oligark blir hyppigere brukt, men hva er en oligark egentlig?

Oligarken Alisher Usmanov eier blant annet medeier i Russlands nest største mobilselskap. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS via NTB
Oligarken Alisher Usmanov eier blant annet medeier i Russlands nest største mobilselskap. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Ordet oligark er egentlig gresk og betyr fåmannsvelde, men har siden 90-tallet blitt brukt til en betegnelse på rike som har tilegnet seg eiendom og verdier i tidligere Sovjetrepublikker som Russland og Ukraina.

Dette er et oligarki

Et oligarki er en styreform hvor en liten gruppe mennesker har makt til å styre over resten uten at disse har noen virkelig mulighet til å kontrollere de som styrer. Et oligarki er også kalt et fåmannsvelde.
Man kan regne et oligarki som et slags diktatur. Utrykket ble allerede brukt av Aristoteles, han så på denne styreformen som et sett hvor personer fikk fremme egne interesser heller enn fellesskapet sitt.

Som tidligere nevnt fikk begrepet en ny betydning etter Sovjetunionens fall på 90-tallet. Ordet ble en betegnelse på folkene som benyttet seg av forbindelser og brukte andre manøvrer for å få eierskap i bedrifter og lignende under privatiseringen av de tidligere Sovjetstatene. Det var ikke uvanlig at korrupsjon var en del av bildet.

Dette er en oligark

En oligark er et medlem av et oligarki - et fåmannsvelde. Under Boris Jeltsin sin presidentperiode fikk oligarkene spille en sentral rolle. Under Russlands nåværende president Vladimir Putin har derimot oligarkenes makt blitt redusert. De som ikke har et godt forhold til Putin har gjerne havnet i unåde og blitt fengselet, eller tvunget i eksil.

Russland og oligarker

I Russland vil en oligark gjerne beskrives som den økonomiske eliten med noen få styrtrike personer. Det kan være sterke relasjoner mellom oligarkfamiliene, og politiske topper kan også være en del av det såkalte oligarkiet. Etter at oligarkene hadde hatt stor innflytelse på 90-tallet under Jeltsin som de anså som sin beskytter ble det endret da Putin kom til makten i 2000. Noen av de første endringene han gjorde var å få politisk kontroll på oligarkene. De skulle nå rette seg etter statens politikk og ikke statens politikk etter oligarkene. Oligarkene som er igjen etter at Putin tok over makten leder som regel bedrifter med strategisk betydning for landet innenfor teknologi og naturressurser, noe som har vist seg svært gunstig økonomisk for Putin og hans nærmeste.

Ukraina og oligarker

I Ukraina er oligarkene fra 90-tallet fortsatt en politisk maktfaktor. I Ukraina er det ikke ikke samme muligheter innen naturressurser slik som Russland, det gjør også at økonomien i landet er svakere enn i Russland. Det har likevel vært en rekke sterke bedrifter innen kull, metallurgi, flyindustri og våpensystemer. Disse er gjerne eid av ukrainske oligarker. Til forskjell fra Russland har Ukraina også vært preget av hyppigere maktskifter hvor oligarkene støtter ulike politiske partier, men også som skifter side ettersom hvem som sitter med makten.

Ifølge NUPI er de ukrainske oligarkene rike forretningsmenn og industrieliter som har brukt sine nære personlige forbindelser til den politiske ledelsen til å danne uformelle nettverk og gjennom dem samle seg enorme rikdommer. De fleste av dem bygde sine første formuer på videresalg av russisk olje og gass innad i Ukraina, men spredte så sine interesser videre til andre sektorer av økonomien.

Kilder: NUPI, SNL

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer