Europeisk helsetrygdkort

Dette brukes Europeisk helsetrygdkortet til

Om du er medlem av folketrygden I Norge og er statsborger her eller i et annet EØS-Land eller Sveits har du rett på å få Europeisk helsetrygdkort.

Illustrasjonsbilde av Europeisk helsetrygdkort fra Helfo.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Illustrasjonsbilde av Europeisk helsetrygdkort fra Helfo.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Flere av oss har det Europeiske helsetrygdkortet liggende enten i lommeboken, eller et sted hjemme, men hva kan det egentlig brukes til?

Dette kan kortes brukes til

Europeisk helsetrygdkort gjør at du har rett på nødvendig helsehjelp på lik linje med landets egne statsborgere i EØS-land. Hva som regnes som nødvendig behandling og hva helsekortet gir deg rett til kommer an på hvilke helsetjenester som gjelder i landet og hvor lenge oppholdet kommer til å vare, men du har rett på de helsetjenestene som er nødvendig for at du på medisinsk forsvarlig måte kan fortsette oppholdet i landet du besøker.

Kortet gir deg kun rett på tjenestene som tilbys i det landet du oppholder deg i, det er derfor lurt å sjekke hva slags regler som gjelder i landet du befinner deg i.

Rettighetene med kortet er begrenset. Derfor er det lurt å ha en privat reiseforsikring i tillegg til det Europeiske helsetrygdkortet.

Dette kan ikke kortet brukes til

Kortet er gyldig i tre år, og om det skjer noen endringer som er betydelig for bruken av kortet er du pliktig å melde det i fra til Helfo.

Dersom du reiser med formålet om å få medisinsk behandling, gir ikke Helsetrygdekortet deg rett på dekte utgifter til dette.
Som tidligere nevnt er anbefales det i tillegg å ha privat reiseforsikring. Dette er lurt da det Europeiske helsetrygdkortet er begrenset. I flere land er får man ikke fult ut dekket utgifter fra det offentlige til nødvendig helsehjelp.

Kortet dekker heller ikke utgifter til hjemreise om du blir syk eller utsatt for ulykke. Derfor vil det også være lurt å ha privat forsikring.

Her gjelder kortet

Med det Europeiske helsetrygdekortet har du rett på medisins hjelp etter reglene i det landet du befinner deg i innenfor EØS eller Sveits. Kortet kan ikke benyttes utenfor disse landene og gjelder heller ikke på Svalbard.
Siden Storbritannia har gått ut av EU kan ikke kortet lenger benyttes der heller. Det finnes kun ett unntak og det er om oppholdet ditt i landet startet før 2021. Om det er tilfellet gjelder kortet frem til oppholdet avsluttes.

Ha med deg kortet

Du bør alltid ha med deg kortet om du skal oppholde deg i et annet EØS-land enn Norge. Om du ikke har med kortet eller behandligsstedet ikke kjenner igjen eller aksepterer helsetrygdekortet må du legge ut for behandlingen og få med deg all dokumentasjon på behandlingen som er utført, samt fakturaer og kvitteringer.

Det samme gjelder om du har blitt behandlet et sted som ikke er tilknyttet det offentlige helsevesenet, eller om du har glemt å bruke helsetrygdekortet.

Kilde: Helsenorge

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer