Beredskapslager

Dette bør du ha hjemme

I lys av konflikten i Ukraina er det flere som undersøker hva man bør ha hjemme i nødtilfeller. Dette er hva som anbefales.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere utarbeidet en liste over ting nordmenn bør ha i et beredskapslager i hjemmet. Foto: Lise Åserud / NTB
Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere utarbeidet en liste over ting nordmenn bør ha i et beredskapslager i hjemmet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Utviklingen i Ukraina-krisen de siste dagene har gjort flere bekymret for fremtiden. I tråd med det skjer som i Ukraina er det naturlig at man ønsker informasjon om hvordan man bør forberede seg også i Norge. Selv om vi her til lands fortsatt er i det vi kaller "fredstid" finnes det en del ting som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap alltid anbefaler at vi har i hjemmet uavhengig om det er under en krisesituasjon eller fredstid.

Vær forberedt

I vår tid er de aller fleste av oss avhengig av visse ting i hverdagen som blant annet strøm til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og andre elektriske apparater. En rekke situasjoner som naturhendelser, krig, tekniske problemer og så videre kan føre til at flere mister blant annet vann og strøm, i tillegg til at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Det er derfor lurt å ha et reservelager hjemme med de tingene du er mest avhengig av, i tilfelle det oppstår en krisesituasjon hvor behovet skulle melde seg.

Med et lite reserverlager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du godt rustet for å klare deg selv i noen dager.

Slik dekker du grunnleggende behov i tre døgn

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er de grunnleggende behovene som må dekkes de tre første døgnene i en krise varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Dette er ting mange av oss allerede har liggende og som vil gjøre at man klarer seg selv i noen dager.

Dersom man har det mest nødvendige på plass skal man være rustet for å klare seg selv i i hvert fall tre døgn. Om krisen viser å vare lenger har man kjøpt seg litt tid og kan planlegge videre.

På lista til Direktoratet for sikkerhet og beredskap står det blant annet at man bør ha to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser middagshermetikk eller poser med tørrmat per person, samt noen poser med tørket frukt, nøtter, kjeks eller sjokolade.På listen står det også at man bør ha medisiner man er avhengig av, do- og tørkepapir og førstehjelpsutstyr.

Utover dette anbefales det å ha et beredskapslager i hvert hjem.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer