Hvilken side skal sløyfa festes på?

Denne siden skal sløyfa på

17. mai er rett rundt hjørnet og mange skal ha 17.mai-sløyfen på brystet på nasjonaldagen, men hvilken side skal den festes på?

Her bærer Dronning Sonja sløyfen på feil side. Kong Harald har den derimot på riktig side. Foto Cornelius Poppe / NTB
Her bærer Dronning Sonja sløyfen på feil side. Kong Harald har den derimot på riktig side. Foto Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

I tradisjons tro er det mye som skal fikses før Norges nasjonaldag, og i alt av stress og kaos står man der rett før man skal ut døren med sløyfa i hånden, men på hvilken side skal den festes?

Det er størst tradisjon for å henge sløyfen på venstre side. Ved tidligere anledninger har Dronning Sonja skapt tvil da hun har dukket opp med sløyfen festet på høyre side. Ofte er det kongelige som setter en standard for hva som er lov og ikke i slike tilfeller, har foredragsholder for skikk og bruk Reidar Helliesen tidligere fortalt NRK.

Til tross for hvilke standard de kongelige setter er det altså venstre side som er normen. Hjertet ligger litt til venstre og det er derfor naturlig at et nasjonalsymbol skal plasseres der.

Her skal den festes

På dress skal sløyfen festes høyt oppe på venstre jakkeslag over brystlomma. Det er viktig at den ikke skal subbe ned i bakken - på lik linje som med det norske flagget.

Mange har sterke meninger om man bør bære 17. mai-sløyfa til bunaden og det er i utgangspunktet en del av den tradisjonelle bunaden. I senere år har det derimot blitt mer populært å bære utradisjonelt tilbehør til bunaden og en del velger å bære sløyfe sammen med bunaden. Om man velger det bør den festes på venstre side denne også, og helst på capen slik at vesten på bunaden ikke blir ødelagt.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer