Hvilken hånd skal gifteringen på?

Denne hånden skal gifteringen på

Etter to år med pandemi og utsettelser er bryllupssesongen virkelig i gang, og mange skal sette på seg en giftering på ringfingeren for første gang. Men på hvilken hånd?

Hvilken hånd skal gifteringen på? FOTO: NTB
Hvilken hånd skal gifteringen på? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Mange lurer nok på hva som er riktig når det kommer til hvilken hånd man skal plassere gifteringen på. Det er ikke så rart i og med at man ser den både på venstre ringfinger, og høyre ringfinger. Men hva er egentlig riktig?

Denne hånden skal ringen på

Kort fortalt finnes det faktisk ingen fasit for hvilken hånd gifteringen skal plasseres på. Diskusjonen om hvilken hånd ringen faktisk skal på har derimot pågått siden middelalderen. Med det sagt er det mest vanlig at vi i Norge bærer forlovelses- og gifteringen på høyre hånd, men ser man så kort som til nabolandet er tradisjonen annerledes. I blant annet Sverige bærer man gifteringen på venstre hånd.

Hvorfor har vi den på høyre hånd?

Som tidligere nevnt er tradisjonen i Norge å ha både forlovelses- og giftering på høyre ringfinger. Dette skal fra gammelt av være fordi vi bruker høyre hånd når vi håndhilser og på den måten kan personen man hilser på se at man er gift. Det samme gjelder for når man avtaler noe og tar hverandre i hendene på det. Høyre hånd er avtale-hånden. Det er også høyre hånd man sverger med og det er også en av grunnen til at vi nordmenn bruker gifteringen på nettopp den hånden.
I noen tilfeller har man i Norge forlovelsesringen på venstre hånd, men flytter den over på høyre hånd ved ekteskapsinngåelse. Vi flytter også gifteringen over til venstre hånd når ektefellen dør.
Det er Norge og Tyskland som er de landene som velger å bære ringen på høyre hånd, ifølge Terje Gaupseth, diplomgemmolog ved Tesori Diamanter.

Derfor har andre land ringen på venstre hånd

Norge skiller seg ut fra veldig mange andre land ved å bruke gifteringen på nettopp høyre hånd. Det er svært vanlig å bruke den på venstre hånd i andre land. Dette kommer trolig av at hjertet sitter på venstre side og gifteringen skal bæres nærme hjertet som et tegn på kjærlighet.

I antikkens Egypt trodde man at «kjærlighetsvenen» (vena amoris) gikk direkte til hjertet fra fingertuppen på den tredje fingeren på venstre hånd og det kan derfor også forklare hvorfor Sverige og de fleste andre land bærer gifteringen på nettopp denne fingeren på nettopp denne hånden.

Tradisjonen med å bære en vielsesring eller giftering har opprinnelse i romersk rettsbruk hvor ringen brukes som en bekreftelse på en inngått avtale.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer