Den norske regjeringen beklager til skeive

Regjeringen beklager at skeive ble kriminalisert og straffeforfulgt av norske myndigheter.

For å markere at det 21. april er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, har statsminister Jonas Gahr Støre invitert veteraner fra homobevegelsen, FRI og flere andre representanter fra de skeive miljøene til et møte.Foto: Torstein Bøe / NTB
For å markere at det 21. april er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, har statsminister Jonas Gahr Støre invitert veteraner fra homobevegelsen, FRI og flere andre representanter fra de skeive miljøene til et møte.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det skriver regjeringen i en pressemelding.

21. april 2022 er det 50 år siden Stortinget avskaffet paragrafen i straffelovens § 213 som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Mellom 1902 og 1950 ble 119 menn i Norge dømt for å ha hatt seksuell omgang med en annen mann.

– 119 mennesker ble kriminalisert og straffet for kjærlighetslivet sitt. De måtte gjennom rettsaker, domfellelse og soning. De møtte offentlig skam og fordømmelse. Gjennom lovgivning, men også gjennom et nettverk av sanksjoner, ga vi som nasjon og samfunn klart uttrykk for at vi ikke aksepterte skeiv kjærlighet. Det ønsker regjeringen å beklage, sier statsminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

I § 213 slo norske myndigheter fast at homoseksualitet var kriminelt og straffbart. Samtidig påvirket paragrafen i stor grad det øvrige samfunnets syn på skeiv kjærlighet. Loven hadde stor symbolverdi og medførte at skeive ble utsatt for bred fordømmelse, omfattende diskriminering, bakvaskelser og utpressing.

Regjeringen beklager offentlige myndigheters framferd mot skeive. Å kriminalisere og straffeforfølge folk for deres kjærlighetsliv, å behandle friske mennesker, å frata folk karrieremuligheter og arbeid er alvorlige brudd med våre verdier.

– Denne unnskyldningen er viktig, ikke bare for å belyse den uretten som er begått, men også for alle de kampene som fortsatt gjenstår. Vårt mål er å bedre skeives levekår og psykiske helse. Vi skal gjennomgå og styrke tilbudet til personer med kjønnsinkongruens. I tillegg vil vi forby konverteringsterapi, som utvilsomt har store skadevirkninger for dem som utsettes for det, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Regjeringen skal innen året er omme, legge fram en ny handlingsplan for lhbtiq-personer.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer