Barn fra 12 til 15 år får tilbud om én dose med coronavaksine

Regjeringen har besluttet at 12-15-åringer skal få tilbud om coronavaksine. Barn i denne aldersgruppen vil i første omgang tilbys kun en dose.

Her får en 13-åring første dose med Pfizer-vaksine på Bjerke vaksinesenter i Oslo. På grunn av et svekket immunforsvar blir han vaksinert tidligere enn andre barn under 18 år. Foto: Heiko Junge / NTB
Her får en 13-åring første dose med Pfizer-vaksine på Bjerke vaksinesenter i Oslo. På grunn av et svekket immunforsvar blir han vaksinert tidligere enn andre barn under 18 år. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt coronavaksine. De har anbefalt regjeringen å tilby årskullene i ungdomsskolen født mellom 2006 og 2008 én vaksinedose i første omgang, samt alle fra årskull 2009 så snart de har fylt 12 år.

– Når mange smittes, vil også noen flere risikere å bli innlagt på sykehus. Dette kan også føre til at noen får den sjeldne og alvorlige komplikasjonen MISC, som er en betennelsestilstand som kan oppstå hos enkelte 2–6 uker etter coronainfeksjon. Derfor har vi anbefalt regjeringen at coronavaksinasjonsprogrammet utvides slik at 12-15-åringer får tilbud om vaksine, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet.

En rekke andre land er allerede i gang med vaksinering av barn over 12 år. Blant dem er Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.

Coronavaksinene er ikke godkjent for bruk før fylte 12 år.

– Vaksine er frivillig. Det er foreldrene som får siste ordet på om barna skal ha vaksinen eller ikke, men barna skal også høres, sier statsminister Erna Solberg (H) under regjeringens pressekonferanse torsdag.

Solberg understreker at Norge nå har god tilgang på vaksiner.

– Nå er det god tilgang på vaksiner, og noen kommuner vil kunne starte å vaksinere 12-15-åringene raskt. Arbeidspresset knyttet til vaksinering, testing og smittesporing varierer fra kommune til kommune. De må selv vurdere om de parallelt kan starte med vaksinering av denne aldersgruppen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer