Anbefaler å fjerne innreisetiltak mot reisende fra åtte land i Afrika

Helsedirektoratet og FHI anbefaler å avvikle spesifikke innreisetiltak rettet mot reisende fra åtte land i det sørlige Afrika.

Cape Town, Sør-Afrika. Foto: Shutterstock / NTB
Cape Town, Sør-Afrika. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Det opplyser de i en ny vurdering publisert onsdag formiddag.

Det ble innført flere tiltak for å begrense omikronvarianten da den først ble oppdaget. Åtte land ble omfattet av tiltakene. Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi.

Nå råder helsemyndighetene regjeringen om å fjerne tiltakene mot reisende fra disse landene.

I sin vurdering skriver FHI at i dagens situasjon er det ikke lenger formålstjenlig å opprettholde spesifikke tiltak rettet mot reisende fra de åtte landene i sørlige Afrika. Også andre land har avviklet særtiltak rettet mot sørlige Afrika, blant annet Storbritannia.

Helsedirektoratet støtter FHI i denne vurderingen.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er uenige om testkrav ved grensen

FHI anbefaler å fjerne testkrav for alle reisene, mens Helsedirektoratet anbefaler å opprettholde testkravet for å sikre smittesporing.

Helsedirektoratet skriver at systemet for test etter grensepassering fungerer godt i øyeblikket, og at de ikke ønsker å å bygge ned dette tilbudet i en «periode med usikkerhet rundt den videre utviklingen av pandemien».

På den andre siden skriver FHI at de anbefaler å fjerne testkravet for alle reisende etter grensepassering, men Helsedirektoratet anbefaler å opprettholde testkravet for å sikre at flest mulig smittede oppdages og isoleres slik at videre smittespredning forhindres.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer