80 av 111 julebord-deltagere på Frogner fikk påvist corona

FHI om Aker Brygge-julebordet: 73 prosent ble smittet – 17 med omikron.

Aker Brygge. Foto: Grisha Bruev / Shutterstock / NTB
Aker Brygge. Foto: Grisha Bruev / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Torsdag ettermiddag publiserer Folkehelseinstituttet og Oslo kommune sine foreløpige funn om smitteutbruddet som fant sted i forbindelse med et julebord på Aker brygge i Oslo.

Rundt 70 prosent av de litt over 100 deltakerne på julebordet på Aker brygge i Oslo 26. november har så langt fått påvist SARS-CoV-2 i etterkant. 17 av de smittede er så langt bekreftet smittet med omikronvarianten. Det antas at de fleste ble smittet med denne varianten. I tillegg er det påvist smitte hos mer enn 60 personer som besøkte restauranten samme kveld som julebordet. Det viser foreløpige funn fra en undersøkelse om hendelsen.

Alle deltakerne på festen rapporterte 1-3 dager i forkant av julebordet at de hadde negativt resultat på PCR eller hurtigtest. De fleste var i alderen 30-50 år og rapporterte å ha mottatt andre vaksinedose mellom mai og november i år.

Foreløpige analyser

De foreløpige analysene viser:

  • Av 111 deltagere på julebordet som ble intervjuet, fikk 73 % (80 personer) påvist SARS-CoV-2 i etterkant. Av disse, er 17 bekreftet med omikron-varianten ved sekvensering per 8. desember 2021. Analyse av prøvene pågår, men det antas at de fleste som er syke er smittet med omikron-varianten.
  • Alle unntatt en av de som fikk påvist SARS-CoV-2 rapporterte om symptomer. De fleste meldte symptomdebut tre dager etter julebordet.
  • Over 70 % av tilfellene rapporterte om hoste, slapphet, hodepine, sår hals og over halvparten rapporterte feber. Det er ikke meldt om innleggelser på sykehus.
  • Åtte tilfeller rapporterte om reiser utenfor Norge de siste to ukene før julebordet (ulike land i Afrika og Europa).
  • I tillegg er det påvist smitte hos mer enn 60 personer som besøkte restauranten samme kveld som julebordet.

    Etterforskningen pågår fortsatt, og det er ventet at tallene vil kunne stige.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer