Zelenskyjs parti åpner for å utsette Nato-ambisjoner

Partiet til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj antyder at landets Nato-ambisjoner kan legges på is i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Russland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en tale til nasjonen samme dag som Russland startet sin invasjon. Foto: Ukrainske myndigheter / AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en tale til nasjonen samme dag som Russland startet sin invasjon. Foto: Ukrainske myndigheter / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Alliansen er ikke rede til å oppta Ukraina som medlem i alle fall de neste 15 årene, og de har gjort det klart, heter det i en uttalelse fra partiet Folkets tjener tirsdag.

Derfor mener partiet at det nå er på tide å diskutere sikkerhetsgarantier fra flere land – også Russland. Partiet understreker at Russland også må anerkjenne den ukrainske staten og love å ikke true den.

At Ukraina aldri må bli medlem av Nato, var et av Russlands viktigste krav før landet startet sin invasjon.

Mandag hevdet Russlands regjering at de vil stanse krigføringen umiddelbart hvis Ukraina innfrir visse krav. Ett av disse er at nøytralitet må nedfelles i landets grunnlov.

De andre kravene er at Ukraina legger ned våpnene, formelt gir fra seg Krim-halvøya til Russland og anerkjenner utbryterregionene Luhansk og Donetsk som uavhengige land. Myndighetene i Ukraina har kategorisk avvist dette.

– Vi gir ikke fra oss territorium, understreker Zelenskyjs parti i tirsdagens uttalelse. Samtidig mener partiet det er behov for å vurdere situasjonen til befolkningen i utbryterregionene og på Krim.

Mer om