Zelenskyj: - Vil takke det amerikanske folk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ankommet Det hvite hus i Washington der han ble tatt imot av president Joe Biden.

President Volodymyr Zelenskyj ble tatt imot av president Joe Biden og førstedame Jill Biden i Det hvite hus. Foto: AP / NTB
President Volodymyr Zelenskyj ble tatt imot av president Joe Biden og førstedame Jill Biden i Det hvite hus. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

De to skal ha et møte der de blant annet skal diskutere ytterligere amerikansk bistand til Ukraina. Det er varslet en felles pressekonferanse med de to i 22.30-tiden norsk tid.

Kort tid før møtet kunngjorde Biden-administrasjonen at den vil forsyne Ukraina med det avanserte luftvernsystemet Patriot for å hjelpe landet med å skyte ned russiske raketter.

Etter besøket i Det hvite hus skal Zelenskyj videre til Kongressen der han skal holde tale til de folkevalgte i begge kamre. Det skal etter planen skje kl. 19.30 lokal tid, klokka 01.30 norsk tid.

– Vil takke det amerikanske folk

Zelenskyj landet på Joint Base Andrews like utenfor den amerikanske hovedstaden. Det er første gang at Zelenskyj er utenfor Ukraina siden Russland invaderte landet 24. februar.

Zelenskyj sier at han først og fremst er i USA for å takke det amerikanske folk for støtten i kampen mot Russland. I et innlegg på Telegram skriver han at han vil ha samtaler med amerikanske ledere om hvordan det ukrainske forsvaret skal styrkes.

– Neste år skal vi heise det ukrainske flagget over hele landet og gjeninnføre frihet for det ukrainske folk, skriver presidenten og legger ved bilder av seg selv på amerikansk jord.

Hemmelig reiserute

Presidenten og hans følge ble fløyet til USA med et offisielt amerikansk fly.

Reisen har av sikkerhetsgrunner vært omfattet av mye hemmelighold. Besøket ble bekreftet på amerikansk hold kort tid før president Zelenskyj forlot Kyiv.

Det antas at han tok seg til Polen med tog, der han trolig ble hentet av et fly fra det amerikanske luftforsvaret. Ubekreftede meldinger går ut på at han ble observert på en polsk jernbanestasjon.

Står om demokratiet

Etter besøket i Det hvite hus skal Zelenskyj videre til Kongressen der han skal holde tale til de folkevalgte i begge kamrene.

Lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier at hun ser fram til at nok en heroisk leder tale til Kongressen.

– Det er demokratiet selv det står om, sier Pelosi. Hun har helt siden invasjonen vært en iherdig forkjemper for Ukrainas sak, og invitasjonen til Zelenskyj om å tale til de folkevalgte er en av hennes siste embetsgjerninger før Republikanerne overtar flertallet i representanthuset fra årsskiftet.

Sammenlignet med Churchill

Flere demokrater har sammenlignet besøket til Zelenskyj med den turen som statsminister Winston Churchill gjorde til Washington ved juletider i 1941, bare dager etter Japans angrep mot Pearl Harbor, en handling som trakk USA inn i den andre verdenskrig.

USA bekreftet bare timer før landingen at Ukraina vil få det amerikanske luftforsvarssystemet Patriot som del av en hjelpepakke på 1,85 milliarder dollar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer