Zelenskyj: Ukrainerne skaper sitt eget julemirakel

Ukrainas folk skaper sitt eget mirakel denne julen ved å ikke la seg kue av russiske angrep som har gjort at millioner sitter i mørket, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Denne julen skaper ukrainerne sitt eget mirakel, sier landets president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne julen skaper ukrainerne sitt eget mirakel, sier landets president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Friheten kommer med en høy pris, men ufrihet koster enda mer, sa Zelenskyj lørdag.

Talen ble holdt på dagen ti måneder etter at Russland invaderte landet og startet en krig som har krevd tusenvis av menneskelig og drevet millioner på flukt.

– Vi holdt ut i starten av krigen. Vi sto imot angrep, trusler, atomutpressing, terror, rakettangrep. Vi vil holde ut denne vinteren fordi vi vet hva vi kjemper for, sa Zelenskyj.

En lang rekke russiske angrep har siden oktober forårsaket omfattende skader på landets kraftnett. Landets storbyer er følgelig jevnlig uten vann og oppvarming.

Zelenskyjs tale var rettet til ukrainere som feirer jul i desember. De fleste ukrainere er ortodokse kristne, og feirer høytiden tidlig i januar.

– Selv i komplett mørke vil vi finne hverandre for å klemme hverandre hardt. Og om det ikke finnes varme, vil vi holde lenge rundt hverandre for å varme hverandre, sa Zelenskyj.

– Vi vil smile og være glade, som alltid. Det er én forskjell – vi kommer ikke til å vente på et mirakel, for det skaper vi selv, la han til.

Zelenskyj trakk fram at ukrainske styrker kjemper i Donbas-regionen øst i landet, samtidig som andre er tvunget på flukt både innenlands og utenlands.

– Vi har slåss mot dem i mer enn 300 dager og åtte år. Skal vi la dem oppnå det de vil, spurte Zelenskyj retorisk, og viste til Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Mer om