Zelenskyj talte til Stortinget: Vi deler ikke grense, men har en felles nabo

Ukrainas president ble ønsket velkommen i Stortinget med stående applaus. Han ba om mer norsk støtte i kampen mot Russland og trakk i historiske tråder.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er den fjerde utenlandske gjesten i historien som taler i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er den fjerde utenlandske gjesten i historien som taler i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Publisert

Stortingssalen brøt ut i full applaus da Volodymyr Zelenskyj dukket opp på storskjermene onsdag ettermiddag. Den ukrainske presidenten svarte med å ta seg til hjertet og nikke kort.

Zelenskyj påpekte at selv om Norge og Ukraina ikke har felles grenser, så har landene Russland som felles nabo – et land som står mot våre felles verdier.

– Dere i Norge opplever også nye trusler ved grensen til Russland. De har bygget opp veldig store militærstyrker i Arktis som ikke kan forklares med sunn fornuft. Mot hvem og hvorfor gjør de dette, sa han.

Ba om våpen og bistand

Zelenskyj ba Norge om å bidra med våpen i tillegg til å be norske myndigheter om å nekte russiske skip å legge til havn. Norge ble også bedt om å trappe opp sanksjonene mot Russland.

– Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land, sa han.

Han snakket også om de enorme ødeleggelsene som preger hjemlandet som følge av russiske bomber og granater.

På et tidspunkt skal landet bygges opp igjen av ruinene, og Norge ble invitert til å bidra til denne gjenoppbyggingen.

Inviterer til barnetog

Zelenskyj trakk også fram Norges feiring av nasjonaldagen og sa at det er en vakker tradisjon å arrangere barnetog for alle barn i Norge.

– I år vil dere også ha ukrainske barn i disse togene, barn som har flyktet og søkt tilflukt i Norge.

– Når vi igjen har fred i Ukraina, ønsker jeg å invitere dere til å delta i et slikt tog i Kyiv på en av våre nasjonale høytider for å feire vår felles fred og våre barns fremtid, sa Zelenskyj.

Kongesagaer og krigshistorie

Zelenskyj dro fram både kongesagaer og frigjøringen av Finnmark i sin tale til de norske folkevalgte.

– For tusen år siden var norske vikinger våre gjester i Kyiv, og deltok i dannelsen av Kyiv-riket. Rus' og Ukraina ble kalt Gardariket i sagaene, sa han.

Han dro også fram andre verdenskrig og frigjøringen av Finnmark i 1944.

– Vi forsvarer vår historie i fellesskap. For 77 år siden var en ukrainer fra Sumy den første allierte soldaten som satte fot i Kirkenes, sier Zelenskyj.

Historisk

Zelenskyj har de siste ukene talt til nasjonalforsamlinger i en rekke vestlige land, blant annet USA, Tyskland, Danmark og Sverige. Onsdag var det altså Stortingets tur.

Kun ved to tidligere anledninger har utenlandske gjester fått tale i stortingssalen.

Winston Churchill var den første da han besøkte Norge i 1948. Så skjedde det igjen i 2014. Den neste anledningen kom ikke før 2014, da danske Folketingets formann Mogens Lykketoft og den svenske Riksdagens talmann Per Westerberg talte under 200-årsjubileet for den norske grunnloven.

– Sterk tale

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ble rørt av Zelenskyjs tale. Regjeringen vil gå gjennom den ukrainske presidentens forespørsler. Men det er uaktuelt å stenge havnene for russiske skip, understreker han.

– Vi har en lang kyst, og vi har et omfattende fiskerisamarbeid i nord. Vi følger nøye med på hvem som seiler inn i norske havner, men har per i dag ingen planer om å stenge norske havner, sier Støre til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg synes det var en sterk tale. Hun tror situasjonen i Ukraina og det faktum at det har kommet mange ukrainske barn til Norge, vil prege årets 17. mai.

– For det handler om grunnverdiene som frihet og fred. Jeg tror vi kommer til at ukrainske flagg kommer til å være et viktig tema på vår 17. mai-feiring, sier Solberg til NTB.

(©NTB)

Mer om